Горещият IPO пазар в Китай

Коментар на Стивън Енгъл

04.06.2015 | 07:27
Горещият IPO пазар в Китай

Успехът на Китай в намаляване на разходите ще се изправи пред големи предизвикателства този месец, заради данните, които - както през последното десетилетие - показват ръст. Това, което би влошило ситуацията този път са най-големите разпродажби на акции за последните пет години. Коментар на Стивън Енгъл в предаването на Bloomberg "Trending Business".

 

IPO пазарът в Китай е доста горещ. От началото на годината 144 нови  компании излязоха на борсата. До този момент акциите им поскъпнаха средно с 539%. Само за първия ден след борсовите си дебюти те са се повишавали средно с 44%.

Много инвеститори гледат на това като на сигурна печалба, включително и при China National Nuclear Power. Компанията има намерение да набере 2 млрд долара, но поръчките за нейните акции вече достигнаха 273 млрд. долара. Любопитно е да кажем, че това е горе-долу хонконгската икономика. А общата стойност на поръчките за предстоящите 23 IPO-та може да достигне 4,9 трлн юана – 800 млрд долара. Става въпрос за истинска еуфория. И дори нещо повече – спокойно можем да употребим думата „безумие“.