fallback

Въпросителни около домакинството на Катар след оставката на Блатер

Коментар на Джъстин Кариган за телевизия Bloomberg от Дубай

03.06.2015 | 13:00 Автор: Георги Стоянов

Какви са вероятните обрати по отношение на домакинството на Катар през 2022 в светлината на тази история?

Джъстин Кариган: Вече имаме сигнали от фондовите и облигационните пазари Марк, за вероятната реакция.

Това се случи миналата седмица на фона на арестите в Цюрих. Те бяха последвани от разпродажба на фондовия пазар в Катар.

Индексите се свиха с около 4% за два дни, макар и през следващите дни пазарът да се възстанови.

Още по темата

Консенсусът сред инвеститорите е, че може да станем свидетели на някакви разпродажби, както и че несигурността на този пазар определено ще се увеличи.

Нетрябва да забравяме обаче, че това е един доста устойчив пазар. Вчера имаше разпродажби по отношение на деноминираните в евро катарски облигации.

Те обаче така или иначе бяха в слаба позиция дори преди изявлението на Блатер. Така че е трудно да оценим реакцията там.

Борсово търгуваните фондове в Ню Йорк също претърпяха известен спад – най-големият спад за месеца, така че имаме признаци, за това, какво ще се случи, когато сесията стартира по-късно днес.

Какво ще се случи после зависи до голяма степен от това, какви изявления ще бъдат направени по отношение на избора на нов президент на FIFA и в крайна сметка дали ще има още въпроси  за избора на Катар за домакин на Световното първенство през 2022.

Какво е на кантар за Катар, Джъстин? Стотици милиарди долари трябваше да се влеят в катарската икономика, заради това домакинство през 2022.

Джъстин Кариган: Да, става въпрос за огромно количество пари –  предвиждат се около 200 милиарда долара за инфраструктура за подготовката на Световното първенство.

Един анализатори ни каза вчера, че Катар вече харчи и планира да похарчи още повече пари за подобна инфраструктура.

Разбира се, не само за стадиони. Планираните 8 стадиона ще се окажат под въпрос, но също така и друга инфраструктура, от която страната се нуждае.

Незабравяйте, че това е една много, много богата страна. Те имат изобилни залежи от природен газ – това е най-големият износител на природен газ в света.

Те имат и най-високия брутен вътрешен продукт на глава от населението в света, така че определено могат да се справят.

По-скоро обаче става въпрос за престиж и какво би означавало това за компаниите по света, които участват в тези инфраструктурни проекти.

Много от тези инфраструктурни проекти ще бъдат осъществени така или иначе, но в по-дългосрочен план.

fallback
fallback