Защо еврото следва цената на петрола

Коментар на Тим Коултър за телевизия Bloomberg от Лондон

02.06.2015 | 17:13 Редактор: Георги Стоянов
Защо еврото следва цената на петрола

Ако искате да разберете, накъде върви еврото, просто погледнете петрола – курсът евро – долар следва цената на петрола по-близо, отколкото, в който и да е момент през последните две години. С повече подробности ще разговаряме с нашия редактор Тим Коултър, който покрива суровините и енергийните пазари от 20 години. Тим , този тренд, има ли нещо ново или тази история се повтаря?

Тим Коултър: Трендът е стабилен и все повече хора започват да гледат на това, като на истински показател за посоката на еврото. Те следят цената на петрола.

Още по темата

Каква е прогнозата за еврото на база на цената на петрола? Навържи ми тези два компонента, каква ще е историята до края на 2015?

Тим Коултър: Изглежда, че ще наблюдаваме слабост, както при еврото, така и при цената на петрола.

ОПЕК се срещат тази седмица и очакванията са, че те ще продължат със стратегията си да произвеждат повече петрол, отколкото има нужда.

Сега петролният пазар се намира в горната граница на неотдавнашния си рейндж.

Очакванията са, че по-ниските цени на петрола ще доведат и до по-ниска инфлация в еврозоната, което означава, че основните лихвени проценти могат да останат ниски, а това означава слабо евро.

В такъв случай срещата на ОПЕК може да се окаже също толкова важна среща за еврото, колкото и срещата на ЕЦБ тази седмица. И моята нова любима функция на Bloomberg терминала се казва ОПЕК Go. Имаме две забележителни графики – ще ви ги покажа. Те са на екрана сега. На едната се вижда производството на ОПЕК - то не се е понижило и ако историята миналата година беше, че те се опитват да се справят с конкуренцията на шистовите производители, сега не изглежда, че тя се е променила.

Тим Коултър: Не, не само, че производството на ОПЕК не намалява, то всъщност се увеличава.

През последните няколко месеца Саудитска Арабия добави на пазара половин милиона барела на ден.

Те балансират около малко над 10 милиона барела на ден. И хората се питат, защо се случва това?

С началото на лятото се увеличава потреблението на енергия заради климатиците, така че някои хора казват, че това е причината, но ще видим.

Кажи ни резервния капацитет за производство на петрол. Ще ви покажа таблицата на Барт, защото е забележителна. Страната, която се откроява е Саудитска Арабия. Погледнете резервния капацитет за производство, с който те разполагат, ако наистина искат да притиснат производителите на шистов петрол. Имаме цена от 65 долара за барел и те могат да си кажат - не ние може да се справим и при 50 долара за барел или при 45 долара за барел. Хайде да направим нещо по въпроса, те могат да го направят, така ли е?

Тим Коултър: Да, но това би означавало доста драматична промяна в политиката им. Именно това обаче се случи в средата на 80-те – Саудитска Арабия имаше подобна политика, но тя непроработи особено и тогава те просто наводниха пазара.

Същото се случи и в края на 90-те, имаше битка за пазарен дял. Венецуела наводняваше северноамериканския пазар, докато саудитците не казаха - ние може да се справим с вас и тогава видяхме как цената падна до 10 долара.

Това е забележителна тема. Ако искате да прочетете тази история, тя се намира на Bloomberg.com.