Гърция на прага на капиталовите контроли

31 милиарда евро са изтеглени от гръцките банки само от ноември 2014

02.06.2015 | 17:00 Редактор: Георги Стоянов
Гърция на прага на капиталовите контроли

Гърция е на системи и гърците знаят това добре. Те теглят парите си от банките все по-бързо.

31 милиарда евро са изтеглени от гръцките банки само от ноември 2014. Депозитите в момента са на нива от 133 милиарда евро.

Преди 12 месеца тази цифра възлизаше на 161 милиарда. Европейската централна банка поддържа ликвидността в гръцката икономика чрез извънредната си програма за ликвидна подкрепа.

Още по темата

За момента ЕЦБ е инжектирала в гръцките банки 80,2 милиарда евро. Гърция обаче неможе да се споразумее с кредиторите си за реформите, необходими за стабилизирането на икономиката си.

Ако такова споразумение не бъде постигнато ликвидната подкрепа на ЕЦБ може да бъде изтеглена, след което Гърция ще трябва да се оправя сама.

Това ще изисква една извънредна мярка – налагането на капиталови контроли.

Тези контроли ще ограничават количеството пари, което може да бъде изтеглено или трансферирано в чужбина, както беше направено в Кипър през 2013.

Тогава банките в Кипър ограничиха клиентите си така, че да не могат да прехвърлят повече от 20 хиляди евро в чуждестранни сметки.

Те ограничиха и сумата, която може да бъде изтеглена на ден до 300 евро. Така че без сделка, това може да се окаже горчиво лекарство за преглъщане.