Показателите за несъстоятелността във Франция се подобряват, отчитат от Coface

Броят на фирмите в несъстоятелност в края на април намалява с -2.7% на годишна база

02.06.2015 | 15:03 Редактор: Мариета Иванова
Показателите за несъстоятелността във Франция се подобряват, отчитат от Coface

Благоприятната тенденция в несъстоятелността на френските фирми, започнала през 2014 г., продължава, сочи анализ на Coface.

Броят на фирмите в несъстоятелност към края на април отбелязва спад на годишна база – с -2,7% спрямо 2014 г. (като през останалата част на годината тези стойности достигат до -2,9%).

Ръстът на тези показатели през първите 4 месеца е бил отчасти заради изкуствено задържаните стойности през края на миналата година, посочват от Coface. И въпреки по-активните действия на съдилищата в последните месеци, които предизвикаха известна волатилност, тенденцията остава ниска.

Общо 62 473-те компании в несъстоятелност костват на доставчиците 3,9 милиарда евро (спад от 16,6%) и потенциално застрашават 174 786 работни места (спад 4,6%).  Тенденцията влияе временно върху разходите на домакинствата, които са обвързани с ниската цена на петрола и подобрението в маржовете на компаниите.

Стойностите за януари април 2015 г. изглеждат притеснително поради нарастването на несъстоятелността с 1,6%, посочват от Coface.  Обяснението за това временно влошаване се дължи на закъсненията при регистрирането на несъстоятелностите на фирми в страната заради стачките в съдилищата в края на 2014 г., довели до изкуственото покачване с +16% към май 2015 г.

„През второто тримесечие се очаква нивата на потребление да бъдат умерени, отчитайки повишаването на цените на енергията. Благодарение на умереното възстановяване, броят на новосъздадените компании също се покачва (ръст от 2,8% за март 2015 г., спрямо март 2014 г), което би трябвало да доведе до още несъстоятелност от сега до края на 2015 г, каза Гийом Бак, икономист в Coface.

Уязвими сектори: услуги, металургия и строителство

Налице е рязко повишаване на несъстоятелността на бизнесите с оборот между 2.5 и 10 милиона евро, като при това при по-големите компании (над 10 млн. евро) се отбелязва спад през април.
В стоте компании с най-висока несъстоятелност се открояват три сектора: това са металургията (15% от общата), строителството (17%) и услугите за физически лица (5%), които са в класацията на първи път.

Влошаване в Ил дьо Франс, водещ регион по несъстоятелност

Промени има и в географското разпределение на несъстоятелността във Франция. 6 региона регистрират понижаване на този показател с повече от 5% - това са основно в Аквитания (спад от 10.2%) и  Лимузен (спад от 8%)

Само 5 региона регистрират по-високи нива, вариращи между +5.1% за Елзас и +0.3% за Ил дьо Франс, регионът във Франция, осигуряващ 19.7% от общата несъстоятелност в страната. В тези области строителния сектор, в частност строителите на къщи, отбелязват значителни загуби.