Бундесбанк: Гърция спешно трябва да постигне споразумение с кредиторите

Ситуацията в страната е критична и естествено ощетява клиентите, коментират от финансовата институция

02.06.2015 | 12:14 Редактор: Мариета Иванова
Бундесбанк: Гърция спешно трябва да постигне споразумение с кредиторите

Централната банка на Германия- Бундесбанк, изтъкна необходимостта от спешно постигане на споразумение между Гърция и кредиторите й с оглед на изтичащия в петък- 5 юни, срок за внасяне на поредната вноска към МВФ в размер от 310 млн. евро, предава ТАСС.

От финансовата институция препоръчват на гръцкото правителство да действа бързо, „в интерес на гръцките банки, които са близо до колапс,“ цитират от The Times думите на представителя на съвета на директорите Андреас Домбрет. - „Ситуацията в Гърция е критична, и естествено, това ощетява клиентите“.

Проблемите с държавния дълг обсъдиха на извънредна среща вечерта на 1 юни в Берлин германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, председателят на Европейската комисия Жан- Клод Юнкер, президентът на Европейската централна банка Марио Драги и изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Преговорите в германската столица са били фокусирани върху техническия документ, подготвен от Европейската комисия с цел намиране на компромис, приемлив за всички кредитори, коментирали пред Financial Times официални лица, близки до преговорния процес  между международните кредитори и Гърция. По думите им в документа няма данни за нови отстъпки за Гърция. Страните били готови да заявят пред Атина своята позиция още тази седмица и да продължат работата върху споразумението.

На свой ред гръцкият министър на труда Панос Скурлетис е коментирал в телевизионно интервю, че страната не може да прави допълнително отстъпки и международните кредитори са длъжни да поемат отговорност. - „Нямаме повече възможност за маневри. Ние очакваме, че другата страна ще поеме своята отговорност“, предава думите му Reuters.

Гърция и международните кредитори са длъжни да съгласуват новия план за реформи в страната, който да позволи за трети път да бъде удължена втората кредитна подкрепа на Атина и страната да получи оставащия транш от заема от 7.2 млрд. евро.

Първоначално втората програма следваше да бъде завършена през декември 2014, въпреки това тя беше удължена отначало с два месеца, а след това – с още два, или до края на месец юни. Вече се обсъжда въпроса дали срокът за изпълнението на програмата да не бъде удължен до края на цялата 2015.