Банкерите в Индонезия използват реколтата, за да се борят с инфлацията

Bloomberg разговаря с фермери и икономисти от Западна Ява за връзката между правилното разпределение на реколтата и борбата с упоритата инфлация

01.06.2015 | 17:17 Редактор: Виктория Крумова
Банкерите в Индонезия използват реколтата, за да се борят с инфлацията

Розалинд Чин, Bloomberg: В продължение на шест месеца Зосмая Хади обучава група фермери да отглеждат зеленчуци по-продуктивно. Но самата тя не е специалист по земеделие. Тя е директор на клона на Банка Индонезия в Западна Ява. Като част от нещо, наречено практически подход за справяне  инфлацията.

Росмая Хади, изпълнителен директор, Bank Indonesia West Java: Банка Индонезия има за цел да се справя не само с крайния потребител, не само с пазара и търсенето, но се занимаваме и с тези земеделски групи от началото до края, от страна на предлагането. Следим как се произвеждат стоките, как се наторяват, как се садят семената и така нататък.

Розалинд Чин, Bloomberg: Фокусът върху производството на храна е първата стъпка към справянето с упоритата инфлация в Индонезия, която през цялата година е над 6% - важна цел за президента Джоко Уидодо.

Храната представлява около една пета от индекса на потребителските цени. Стабилността на цените е от ключово значение. Централната банка се обедини с регионални експерти от цялата страна, за да разработи програми, насочени към осигуряването на стабилно предлагане на продукция като използва най-ефикасните методи.

Членове на фермерската група казват, че реколтата се е повишила с 20%. Програмата предоставя достъп и до пазарите – например помага на фермерите да изпращат зеленчуците директно в супермаркетите, а не при агенти. Освен това осигурява подкрепа на фермери, които отглеждат продукти, които обикновено се внасят, като тези домати, които могат да се продават и на по-висока цена от местните.

М. Софян, лидер на фермерска група: Нашите фермери получават само 4000 рупии или 30 американски цента за килограм местните домати. Другият сорт може да се продаде за 12000 рупии за килограм. Това означава, че доходите ни ще се увеличат. Това е крайният резултат за нас.

Още по темата

Розалинд Чин, Bloomberg: Надяват се, че тези мерки ще помогнат на Индонезия да се доближи до това да стане независима – още една от целите на президента.

Все пак икономистите казват, че трябва да се направи много повече за борбата срещу инфлацията.

Уелиан Уиранто, икономист OCBC Bank: Не става дума само за това колко садите и получавате от тези посеви, а колко добра ще бъде дистрибуцията. Това зависи от инфраструктурата, колко добре работят пътищата, както и морските връзки, които Уидодо планира с много острови в Индонезия.

Розалинд Чин, Bloomberg: Има още много неща, които Уидодо планира, но тук в полетата на Западна Ява поне някои от усилията за борбата с инфлацията жънат успехи.