fallback

Нуриел Рубини: За всички е по-добре да бъде намерено решение за Гърция

Коментар на Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics за телевизия Bloomberg от Дрезден

01.06.2015 | 13:16 Автор: Георги Стоянов

Къде се намираме по отношение на Гърция? Очевидно публично Гърция казва, че са близо до сделка с МВФ, докато европейските представители казват, че това не е вярно, че сделката не е близо. Какво се говори на срещата в Дрезден? Колко близо е Гърция до сделка?

Нуриел Рубини: Гърците неприсъстват в Дрезден, защото това е среща на страните от Г-7, но определено Гърция е един от проблемите, които управителите на централните банки и финансовите министри ще обсъждат.

Още по темата

Моето усещане е, че двете страни се движат в правилната посока. На първо място има диалог, има взаимни предложения.

Все още има различия, но тези различия могат да бъдат преодолени. И двете страни разбират, че ако се стигне до инцидент, пропускане на плащане или дори излизане на страната от еврозоната, щетите ще са сериозни, най-вече за Гърция, но също така има риск и за разпространение на кризата в глобален мащаб.

И тук говорим не само за икономически и финансов риск, но и за геополитически риск, който е много важен и на който трябва да бъде обърнато внимание.

Така че според мен нагласите са по-конструктивни и се движим в правилната посока. Очаквам през юни да се появят пари, които да гарантират, че тези 1,6 милиарда, които Гърция дължи на МВФ, ще бъдат платени между 5 и 19 юни.

И да се надяваме, че до края на юни ще бъде постигнато споразумение по отношение на дефицита, дълга и структурната реформа, което ще е и условието за приключване на втората и основа на трета спасителна програма, от която Гърция се нуждае.

Така че аз съм конструктивно позитивно настроен, че ако не друго, то поне се движим в правилната посока.

Нуриел, защо Гърция просто не наложи капиталови контроли още сега? Парите по спасителната програма вече не дават на Гърция време да реформират и преструктурират икономиката си? Изтичането на капиталови потоци продължава под формата на изтегляне на депозити и други инвестиции. Наложете капиталовите контроли сега. Спрете това изтичане на капитали и след това, както Кипър демонстрира, може да ги махнете, когато моментът е подходящ.

Нуриел Рубини: Бих казал, че за сега има известно стабилизиране на изтичането на депозити, тъй като преговорите вървят в правилната посока.

Мисля, че капиталови контроли ще бъдат наложени само, ако има инцидент.

Ако има пропускане на плащане, още същият ден изтичането на капитали от банките ще се ускори.

Тогава те ще трябва да замразят тегленето на депозити и да наложат капиталови контроли.

И тъй като нямат достатъчно пари да платят на МВФ, както и за пенсии и заплати, те дори може да се наложи да прибегнат до разплащателни разписки, а тези разплащателни разписки на практика ще означават началото на една паралелна валута.

Така че в светлината напредъка на преговорите и средствата, с които плащанията към МВФ за момента ще продължат, радикални решения като капиталови контроли, замразяване на депозити и разплащателни разписки, само биха причинили допълнителни щети, не само финансови, но и икономически, а това може да бъде избегнато.

Ето защо не сме на етап, в който тези мерки са приложими. Ако преговорите се провалят и Гърция пропусне плащане, ще бъдат наложени не само капиталови контроли, но и депозитите ще бъдат замразени.

Всички обаче осъзнават, че това ще е началото на инцидент, който ще причини много странични щети, не само в Гърция, но и потенциално за финансовите пазари, като цяло.

Може да има епизод на глобалните финансови пазари - сериозна корекция не само по отношение на гръцките и европейските активи, но и на глобалните пазари.

Ще има и други финансови последствия, които никой нежелае. Така че най-доброто решение е преговорите да продължат, да се намерят пари за плащане на задълженията към МВФ през юни и да се постигне компромис.

Това е добре за Гърция, добре за еврозоната и е добре за глобалната икономика и финансовите пазари.

Нуриел, благодаря ти, че се присъедини към нас тази сутрин, Нуриел Рубини на живо от срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г 7 в Дрезден.

fallback
fallback