Джо Оливър: Ако Гърция пропусне плащане към МВФ, това ще е фалит

Коментар на канадския финансов министър от срещата на Г – 7 в Дрезден за телевизия Bloomberg

28.05.2015 | 16:54 Редактор: Георги Стоянов
Джо Оливър: Ако Гърция пропусне плащане към МВФ, това ще е фалит

Ханс Никълс: Господин Варуфакис поддържа връзка с някои от европейските си колеги, но тук в този дворец зад мен няма особен оптимизъм.

Току-що видяхме да влиза Марио Драги и Мадам Лагард. Попитах я за някакви новини около Гърция и- Джонатан, тя просто ми се усмихна.

Още по темата

Ще оставя на теб да интерпретираш тази усмивка. Миналата вечер господин Сапен, френският финансов министър, каза, че зависи от гърците да направят списък с конкретни предложения

Така той изрази раздразнението си. Също така, чухме коментар и от Волфганг Шойбле.

Той говореше за това, как винаги се изненадва, когато се говори за сделка с Гърция, защото той не знае за такава.

Ето цитат от него:

Преговорите между трите институции и гръцкото правителство все още не са стигнали много далеч и аз винаги съм малко изненадан от коментарите за тях. Това казва той.

Джонатан, не е необходимо да ти го казвам, но това увеличава риска от фалит. Когато разговарях с канадския финансов министър вчера, той коментира някои от последствията от евентуално пропуснато плащане.

Джо Оливър, финансов министър на Канада:

Това определено ще е фалит по отношение на МВФ. Ще се сблъскат и с проблеми, които ще се отразят на ситуацията в страната.

Може да им свършат парите за вътрешните разплащания и това ще има социални и политически последствия. Това са много сериозни проблеми и за това се отнасяме към тях сериозно.

Ханс Никълс: Джонатан, въпреки, че останахме само с една усмивка от Лагард, тя все пак разговаря с германски медии тази сутрин, пред които тя коментира, че за да имаме сделка, трябва да участват и двете страни.

Чухме малко повече и от американците. Джак Лу коментира ситуацията вчера от Лондон, а аз разговарях с бившия финансов министър на САЩ Лари Самърс.

Той каза, че когато стигнем до ръба, това може да склони и двете страни на компромис.

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ:

Когато погледнем пропастта, в която Гърция ще попадне, ако те не намерят изход от тази ужасно рискована ситуация, която може да засегне и Европа, при добра воля от двете страни аз съм оптимист, че общо решение ще бъде намерено.

Ханс Никълс: Джонатан, ето къде се намираме тази сутрин, малко след като борсата в Атина отвори. Нищо друго освен песимизъм тук в Дрезден.

Малко оптимизъм в Атина, който обаче не намира почва тук. Ще се опитаме да разговаряме с финансови министри, централни банкери и икономисти, за да получим по-добра представа дали все пак може да открием някаква нотка на оптимизъм или пък разговорите ще се ориентират към очакваната криза след фалита на Гърция и това какво може да направим тя да бъде ограничена.