Гърция е основна тема на срещата на финансовите министри от Г-7

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Дрезден

28.05.2015 | 12:49 Редактор: Георги Стоянов
Гърция е основна тема на срещата на финансовите министри от Г-7

Тази среща на Г-7 изглежда нещата започват да придобиват някакви очертания. Но имаме и взаимни обвинения.

Ханс Никълс: Ще има обвинения, ако няма сделка. Сега имаме ясни предупреждения, не само от германците, но също така и от французите, че се намираме доста далече от евентуална сделка.

Вера имаше раздвижване на пазара на фона на новините, че постигането на техническо споразумение е близо.

Германците обаче отрекоха това. Господин Домбровски от ЕС също отхвърли тази информация.

Още по темата

След като пристигна, господин Сапен, френският финансов министър, той също заяви, че е отговорност на гърците да направят формално предложение.

Накрая късно през нощта Волфганг Шойбле коментира, цитирам, че той винаги е малко изненадан, когато чуе слухове за потенциална сделка, защото очевидно той незнае за такава.

Честно казано, допълни той, преговорите не са стигнали много далеч. Вчера аз успях да разговарям с канадския финансов министър Джо Оливър и той коментира различните перспективи спрямо фискалните икономии и стимули.

Джо Оливър, финансов министър на Канада:

Определено има различни перспективи. Не искам да ги преувеличавам, но определено има различни перспективи, произтичащи, вероятно от различни философии, но също така и от различни икономически обстоятелства, с които всяка една от страна трябва да се съобразява.

Сблъскахме се с цяла палитра проблеми, които в известен смисъл са малко по-различни и успяхме да се измъкнем от международната финансова криза, както всички останали.

Успяхме обаче да го направим малко по-бързо и в по-добра форма.

Ханс Никълс: Керълайн вчера бяха изразени сериозни опасения от страна на американския финансов министър Джак Лу от Лондон.

Той каза, приемете следващия краен срок за последен. Също така вчера господин Лу разговаря и с господин Ципрас, гръцкия премиер.

Аз пък разговарях с Лари Самърс, човек, който е бил свидетел на няколко финансови кризи, на няколко глобални дългови кризи.

Той каза, че е отговорност и на двете страни да намерят допирни точки.

Лари Самърс, бивш финансов министър на САЩ:

И двете страни трябва да направят нещо. Гърция трябва да стане по-сериозна, решителна и ясна за това, какви реформи ще предприеме.

Това няма да е политически лесно решение за лидерите й. Европейците обаче трябва да признаят, че съществуват ограничения при бюджетните икономии, които могат да бъдат налагани.

В крайна сметка проблемите се решават чрез растеж, те не могат да се решат единствено чрез фискални икономии.

Ханс Никълс: Керълайн, виждаме, как се оформят две линии на разделение. Старият спор между фискалните икономии и стимулирането на икономиката чрез бюджетни разходи – какво трябва да направите по отношение на фискалната консолидация и какво трябва да направите, за да стимулирате търсенето.

Ясно е, че господин Шойбле няма да отстъпи в това отношение, дори в светлината на критиките на други финансови министри.

И след това идва въпросът, какво да правим с Гърция. Но изглежда, че Шойбле не е в настроение да отстъпва. Това са разделителните линии.

Ще разговаряме с икономисти и финансови министри цял ден. Зад мен може да видите – това е хотелът, това е двореца, където се провежда срещата.

Съвсем близо сме и до червения килим, който знам че те вълнува Керълайн, защото ти си една от тези, които изглеждат наистина добре на него.