Джон Милс: Ако Гърция бъде изгонена, Великобритания ще я последва

Коментар на Джон Милс, председател и основател на JML за телевизия Bloomberg от Лондон

28.05.2015 | 12:33 Редактор: Георги Стоянов
Джон Милс: Ако Гърция бъде изгонена, Великобритания ще я последва

Ако еврозоната започне да се разпада, това ще има ли ефект върху психологията на британските гласоподаватели?

Джон Милс, председател и основател на JML:

Мисля, че вероятно да. Мисля, че зависи много от това дали Гърция ще напусне еврозоната и дали ситуацията ще бъде овладяна.

Според мен обаче ситуацията ще е много трудна за овладяване. Причините са три. Едната е, че еврото трябваше да е неотменима валута, а тя няма да се окаже такава, ако Гърция напусне.

Още по темата

Втората е, че вероятно ще станем свидетели на ръст на лихвите по облигациите на някои от по-уязвимите страни като Испания и Италия и третата е, че ако Гърция наистина напусне еврозоната и изведнъж икономиката им проработи и страната си стъпи на краката, това определено ще дестабилизира политическата ситуация в останалите страни, които се опитват да затегнат фискалната си дисциплина.

Дали всичко това ще се случи в момент, когато тук ще бъде проведен референдум, остава да видим. Това обаче е възможно.

Джон, преди да поговорим за момента на провеждането на референдума и за това, че някои бизнеси искаха той да бъде проведен по-рано, не мислите ли, че ако не оставим поне 18 месеца за предоговарянето на членството на страната в ЕС, ще е доста трудно да постигнем, каквото и да е? Мислите ли че ще успеем да предоговорим тези условията? Има червени линии. Знаем, че Ангела Меркел иска Великобритания да остане, защото тя се нуждае от нас като съюзник, но има червени линии по отношение на имиграцията и свободата на движение на работната сила. Искания, с които партньорите на Великобритания в ЕС вероятно няма да се съгласят.

Джон Милс: Не мисля, че когато започвате, каквито и да е преговори, може да очаквате, че ще получите абсолютно всичко, което искате.

Но мисля, че ще е много голям проблем за Европейския съюз, ако Великобритания реши да напусне.

И за това мисля, че Великобритания има доста голяма тежест в тези преговори, да насочи нещата в посока, която електоратът в страната да приеме.

И мисля, че има реална опасност за хората в Германия и другаде, които искат да задържат Великобритания, да се окажат твърде неотстъпчиви и накрая да дадат повод на британския електорат да гласува за излизане на страната от ЕС.

Така че преговорите през следващите няколко месеца ще са много, много хлъзгави.