Надеждата за сделка с Гърция е все по-малка

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

27.05.2015 | 15:08 Редактор: Георги Стоянов
Надеждата за сделка с Гърция е все по-малка

Ханс, това неизглежда твърде обещаващо за Гърция и кредиторите й, немислиш ли?

Ханс Никълс: Не, въпреки че индексът на борсата в Атина вчера нарасна с 1%, след като се сви с около 3% в понеделник. Ето последните новини.

Янис Варуфакис е обещал да плати на МВФ тези първоначални 300 милиона долара, които те дължат на 5 юни. Общата дължима сума към Фонда през месеца е 1,5 милиарда.

Още по темата

Но ето и уловката Марк. Янис Варуфакис казва, че те ще платят, защото дотогава ще има постигнато споразумение. Това е малко като игра на думи.

Това, което Янис Варуфакис се опитва да направи, е да опровергае тази идея, че Гърция няма да плати.

Този слух беше породен от изказванията на няколко правителствени представители през почивните дни.

Нека погледнем и какво се случва на срещата на Г-7. На тази среща поне технически Гърция не е на дневен ред. Те се събират днес в Дрезден.

Определено обаче темата за Гърция ще доминира разговорите. Чуваме, че САЩ може би оказват натиск, че Джак Лу, техният финансов министър може би оказва натиск върху своите европейски колеги по този въпрос.

Това е според информация на официален американски представител.

Според САЩ последствията от продължаващата несигурност, от евентуален проблем в Гърция, наистина много трудно могат да бъдат предвидени.

Те са загрижени за ефекта върху глобалния растеж и европейския растеж. Може да съпоставим това, с думите на Кристиан Ноайе от вчера - френският централен банкер.

Той говореше за това, как много от щетите могат да бъдат локализирани в Гърция. Че ще е катастрофално, но само за Гърция.

В допълнение на всичко това, Жан-Колод Юнкер, президентът на Европейската комисия вчера даде интервю.

Думите му по отношение  на Янис Варуфакис, гръцкият финансов министър, бяха доста тежки. Нека ви ги прочета.

Те са цитирани от агенция MNI. Той казва, че Варуфакис, цитирам, не помага на процеса. В същото време той се изказа доста по благосклонно за господин Ципрас.

Той коментира, че господин Ципрас е, цитирам, все по-отговорен и все по-цялостно осъзнава мащабите на своите задачи.

Не съм сигурен, какво означава това за преговорния процес, но изглежда допринася за драматизирането на ситуацията. Марк?

Има ли гръцкото правителство планове да увеличи приходите си в краткосрочен план?

Ханс Никълс: Друг план, представен от господин Варуфакис, е да бъде въведен 15% данък върху депозитите, които гръцките граждани държат извън страната.

Това са депозити в швейцарски банки. Предложението ще бъде обсъдено тук през следващите седмици.

Вчера той подхвърли и идеята за налагането на такса върху транзакциите от АТМ автоматите.

Например, ако изтеглите да кажем 1000 евро, вие ще платите такса върху тях. Това, което те искат да постигнат, е да накарат хората да пазаруват повече с банкови карти – Visa и MasterCard, защото по този начин не може да бъде избегнато плащането на ДДС.

Въпреки това те се отказаха от тази идея да наложат такса при тегленето на кеш от банкомати.

Знам, че ти винаги плащаш в кеш Марк, така че това не е проблем за теб, но ако отидеш в Гърция, все още можеш да изтеглиш 1000 евро без да се притесняваш за никакви такси.