Защо МВФ вече не смята юана за подценен

Коментар на Дан Петри за телевизия Bloomberg от Хонконг

26.05.2015 | 16:59 Редактор: Георги Стоянов
Защо МВФ вече не смята юана за подценен

Имаме извънредна новина от Китай. Международният валутен фонд официално се отказа от виждането си, че юанът е подценен. За повече подробности ще разговаряме С Дан Петри, който е в Хонконг. Дан, защо точно сега? Защо МВФ прави това изявление сега?

Дан Петри: Интересно е Франсин, но като цялo без специална мисия на МВФ в Китай, която наистина да оцени заявката на Китай юанът да бъде обявен за валута за резерв, такова решение неможе да бъде взето.

Още по темата

Това също така предполага, че Китай трябва да започне да работи в посока за пълно либерализиране на валутния си курс през следващите 2 – 3 години.

Така че решението на МВФ наистина съвпада с направената от Китай заявка валутата им да се превърне във валута за резерв.

Това отразява и глобалната тенденция, че все по-често юанът се оказва предпочитана валута не само сред централните банки, но и сред други големи институции.

Така че повтарям - това отразява възхода на Китай и е признание за темпа на китайския растеж. 

Също така ако говорим за реформите, те определено са дали повод на МВФ да реши, че е време юанът да получи подобен статус.

Така че това ни казва МВФ в момента, че те виждат прогрес в реформите на китайското правителство.

Дан, колко значимо според теб е това? Това хубаво ли е за Китай? Повтарям, МВФ казва, че Китай трябва  да позволи по-голяма гъвкавост на валутния си курс и да ограничи интервенциите. Да незабравяме, че Китай има своите вътрешни проблеми, но цената на акциите там е нараснала с близо 100% за по-малко от година.  Поставете всичко това в контекст за нас.

Дан Петри: Нека погледнем широката картина. Те нехаресваха начина, по който се приемаше валутната им политика.

Спомнете си, че дълго време Китай беше критикуван за именно заради нея.

Видяхме, например, как САЩ стигнаха почти до там, че да обвинят Китай, че манипулират валутния си курс.

Ако не друго преминаването към свободен валутен курс ще позволи на страната да се захване с проблеми, като вътрешната инфлация и разбира се, да повишат конкурентоспособността си.

Веднъж след като либерализирате валутата си получавате и известни конкурентни предимства.

В много отношения по-силният долар помага за решаването на проблемите им с инфлацията.

Ето защо либерализирането на юана не е лоша идея. Дали те ще успеят да постигнат това навреме, предстои да видим.