fallback

ЕК одобри 2.36 млрд. евро за развитие на селските райони в България

За Румъния сумата е 8.128 млрд. евро

26.05.2015 | 15:35 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия одобри допълнително 24 програми за Развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Средствата ще имат за цел да подобрят конкурентоспособността на земеделския сектор в ЕС, опазването на околната среда и климата и укрепването на икономическите и социалните аспекти на селскостопанските общности в периода до 2020.

Чрез одобрените днес програми се очаква да бъдат създадени над 40 хиляди работни места в селските райони  и около 700 хиляди места за обучение и насърчаване на иновациите, обмен на знания, създаване на по-устойчиви селскостопански практики и по-стабилни стопанства, посочват от пресцентъра на ЕК.

Финансирането на програмите е в размер от 27 млрд. евро от бюджета на ЕС с възможно допълнително финансиране на национално/регионално ниво или от частни фондовете.

Модернизиране  на стопанствата, подкрепа на младите фермери, устойчивото управление на земите и подобряването на селскостопанските инфраструктури са сред приоритетните дейности на приетите регионални и национални програми.

Средствата са по оперативните програми за България, Хърватия, Чехия, Германия, Ирландия, Италия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания.

Одобрената сума за България е в размер на 2 366.7 млрд. евро. За Румъния- е 8 128 млрд. евро.

 

fallback
fallback