fallback

Варуфакис: Гърция иска реформи, но не и икономии

Гърция продължава преговорите с кредиторите.

26.05.2015 | 10:20 Автор: Велко Каменов

На 26 май 2015 г. Гърция продължава преговорите за отключването на последния транш от спасителния пакет за страната, съобщава Bloomberg. Според запознати със ситуацията Гърция има пари да посреща разходите си до 5 юни, след което ще има нужда от пари от кредиторите.

Вчера (25 май) гръцкият финансов министър Янис Варуфакис публикува съобщение, в което обвинява кредиторите за това, че все още няма постигнато споразумение с Гърция. „Най-голямата пречка, единственото, което пречи да се постигне споразумение, е това, че кредиторите настояват за още повече икономии, дори за сметка на списъка с реформи, който нашето правителство е готово да следва”,  пише Варуфакис.

„ Настояването на кредиторите ни за повече икономии е коварно, но твърдо. Правителството ни не може и няма да приеме лекарство, което в продължение на 5 дълги години се доказа като по-лошо от болестта”, записа в позицията си гръцкият финансов министър.

Едно от нещата, които Варуфакис изтъква, е че се правят погрешни заключения. Възприема се, че Гърция не иска да се обвърже с осъществяването на реформи, което е напълно невярно. Правителството не се съгласява с икономиите, защото  според него те ще навредят повече, отколкото ще помогнат.

 

fallback
fallback