fallback

Изпълни ли Моди очакванията за Индия

Една година управление на Моди

26.05.2015 | 08:16

На 26 май 2015 се навършва едн агодина откакто Нарендра Моди стана министър-председател на Индия. Той дойде на власт с обещания да съживи икономиката, да подобри инфраструктурата и да осигури работни места и просперитет на страната. Коментар на Нисид Хаджари от Bloomberg View на първата година на поста на Моди в предаването “Trending Business.”

 

Още по темата

Успя ли Моди да покрие огромните очаквания, след изборната победа преди година?

Очакванията наистина бяха огромни, но ако съдим за успеха му по това, което завари, когато дойде на власт, можем да кажем, че се справи общо взето добре. Моди успя да стабилиза макроикономическата рамка и да се справи с негативната инерция от преди това. Очакванията към него обаче бяха много по-големи.

Индийците се надяваха той да постави началото на една фундаментална промяна в траекторията на икономическия растеж на страната. А засега все още няма как да твърдим, че това се случва.

 

Какво означава това за способността му да управлява?

Първото, което трябва да отбележим е, че Моди не е идеологически лидер. Много от избирателите, които гласуваха за него, си представяха, че той ще бъде нещо като индийския аналог на Маргарет Тачър или Роналд Рейгън. Някой, който ще изтрие със замах социалистическото наследство. Той обаче управлява със същите похвати, които упражняваше и като премиер на щата Гуджарат, базирайки се на конкретни проекти и тяхното изпълнение.

А те не бяха малко - премахнаха се субсидиите върху дизеловите горива, приватизирани бяха някои от въгледобивните мини, това са все сектори, в които неговата решителност изигра роля.

Моди обаче не успя да промени начина, по който функционира индийската икономика, механизмите на имотния, трудовия и капиталовия пазар в страната. Това просто не е неговият начин на мислене.

 

 

 

fallback
fallback