Дебатът за минималната работна заплата в САЩ

Минималната работна заплата за цялата територия на САЩ е 7,25 долара на час.

25.05.2015 | 13:15 Редактор: Велко Каменов
Дебатът за минималната работна заплата в САЩ

С подобряването на състоянието на американската икономика най-нископлатените работници в нея започнаха да изразяват недоволството си и да искат увеличение на минималната работна заплата. Най-нископлатените работници в САЩ печелят по 7,25 долара на час, това е минималният праг, който важи за цялата страна. В отделни щати и градове обаче минималните възнаграждения за по-високи.

Ставката, която важи за цялата територия на САЩ, не е била увеличавана от 2009г. насам. Някои щати и градове обаче увеличиха минималните заплати на местно ниво. Лос Анжелис последва примера на Сиатъл и Сан Франсиско, увеличавайки минималната работна заплата до 15 долара на час. Увеличението ще стане факт до края на 2020 г.

Компаниите също поемат нещата в свои ръце. Преди няколко месеца Gap обяви, че заплатите на 65 хиляди работници ще бъдат увеличени. Това не е единствената компания за търговия на дребно, която прибегна до подобна стъпка. Големите вериги за търговия на дребно също започват да плащат на служителите си повече.

Wal-Mart обяви, че всички новонаети ще печелят поне по 9 долара на час през 2015 г. и поне по 10 долара през 2016 г. Мярката доведе до спад в печалбата на Wal-Mart за първото тримесечие на 2015 г. от 2 цента на акция, но директорите на компанията казват, че са направили анализ на разходите и ползите и увеличението на заплатите ще бъде от полза в дългосрочен план. Причините са 2. Първата е, че компаниите трябва да полагат повече усилия, за да привличат и задържат служители в условията на подобряващата се икономика. Другата е, че работодателите са поставени под все по-голям натиск.

Преди няколко месеца беше организирана мащабна кампания с искане за увеличение на заплатите в сектора на ресторантите за бързо хранене до 15 долара на час. От 1 юли средната заплата на час за новонаетите служители в McDonald's ще достигне 9,90 долара. Тук обаче има уловка. Увеличението на заплатите ще важи само в ресторантите, собственост на McDonald's, а повечето обекти от веригата за бързо хранене са франчайзи. С други думи по-високи заплати ще получат само служителите в 10% от обектите.

В САЩ човек е определян за беден, ако изкарва 11 700 долара на година или по-малко. За 4-членно семейство се смята, че живее под прага на бедността, ако доходът на домакинството не надхвърля 24 250 долара годишно.

Икономист от Калифорнийския университет, Бъркли изчислява, че самотна майка с едно дете, която работи по 30 часа на седмица, трябва да изкарва по 13 долара и 12 цента на час, за да прескочи прага на бедността.

Дейвид Гура, Bloomberg