fallback

Търговският дефицит на Япония за април по-нисък от очакваното

Японският износ нарасна с повече от очакваното, а вносът се сви.

25.05.2015 | 12:57 Автор: Велко Каменов

Търговският дефицит на Япония за април 2015 г. е по-малък от очаквания, съобщава Bloomberg. Японският износ се увеличава с 8% на годишна база, което е много над очакваното от анализаторите увеличение от 6%. В същото време вносът в Япония бележи по-голям спад от очаквания от анализаторите като намалява с 4,2% на годишна база. Анализаторите очакваха спад от едва 1,1%. В резултат на тези разминавания търговският дефицит на Япония за април е доста по-малък от очакваното, като достига 439 милиона долара вместо очакваните 2,9 милиарда долара.  

Търговският баланс на Япония е негативен от земетресението и цунамито, засегнали страната през 2011, които доведоха до затварянето на японските ядрени реактори, в резултат на което на страната ѝ се налага да внася повече горива. Спадът в цената на петрола обаче доведе до спад в стойността на вноса за четвърти пореден месец. Слабата йена пък подкрепя износа. Японската валута поевтиня с около 30% откакто министър-председателят Абе застана начело на държавата през декември 2012 г.  

На среща в Португалия гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода разговаря с други важни централни банкери. Той заяви, че Японската централна банка очаква инфлацията в страната да започне да нараства през втората половина на годината и да достигне около 2% някъде през първата половина на 2016 г.

„Потреблението, инвестициите и износът бележат ръст, както и печалбите на бизнеса, което доведе до ръст в заетостта и доходите на домакинствата. Икономиката е по пътя на много устойчиво възстановяване”, изрази увереността си Курода.

Някои икономисти подканват BoJ да постави целта за ръста в ценовото равнище по-високо, например близо до 3%, за да се увеличат очакванията за инфлацията, но изглежда Курода все още смята, че текущият курс на действие е правилният.

 

fallback
fallback