fallback

Йелън: В определен момент тази година вдигане на лихвите ще е подходящо

Председателят на Фед Джанет Йелън говори за паричната политика в САЩ.

25.05.2015 | 12:43 Автор: Велко Каменов

След срещата на Федералния резерв на 22 май председателят на най-влиятелната централна банка в света Джанет Йелън говори за американската икономика и за паричната политика на страната.

„Икономиката все още се възстановява от Голямата рецесия. В последните месеци някои икономически данни подсказват, че скоростта,с която състоянието на икономиката се подобрява, може да е намаляла. Едва сега, шест години след края на рецесията, пазарът на труда се приближава към пълния си капацитет. Казвам приближава, защото според преценката ми, все още не го е достигнал”, предупреди Йелън.

„Американската икономика изглежда в добра позиция, за продължаване на растежа. Очевидното забавяне в най-голяма степен се дължи на различни преходни фактори, оказали влияние по едно и също време. Предизвикателствата пред нашата икономика не са изчезнали напълно и затова очаквам продължаващият растеж в производството и в заетостта да бъде умерен през остатъка от годината и след това”, заяви Йелън.

„Смятам,че в определен момент тази година ще е подходящо да предприемем първата стъпка по увеличаването на целевия лихвен процент на междубанковия пазар и да започнем процеса на нормализиране на паричната политика. В подкрепа на тази стъпка обаче трябва да видя трайно подобрение в условията на пазара на труда и да бъда уверена, че инфлацията ще се насочи обратно към 2% в средносрочен план. Скоростта на нормализирането вероятно ще е постепенна”, заяви Йелън в най-важната част от речта си,като подхрани очакванията за вдигане на лихвите в САЩ преди края на 2015 г.

„Различните предизвикателства, които все още забавят икономиката, както казах, вероятно ще отнемат време преди да бъдат преодолени. Скоростта на подобрението е много несигурна. Ако обстоятелствата се развият по начина, по който аз и колегите ми очакваме, тогава целите на Комитета за операциите на открития пазар за пълна заетост и ценова стабилност ще бъдат постигнати по най-добрия начин с внимателни действия. Очаквам, че това означава, че ще минат няколко години преди междубанковият лихвен процент да се върне до нормалното си ниво в дългосрочен план”, успокои Йелън, подсказвайки, че дори скоро да има вдигане на лихвите, то едва ли ще е сериозно.

 

fallback
fallback