fallback

Гърция играе по нервите: Фон Пфейл

Енцо Фон Пфейл, Private Capital Investment

25.05.2015 | 11:15

Анализаторът от Private Capital Investment Енцо Фон Пфейл коментира гръцката дългова криза, европейските облигации и японската икономика. Той говори с Розлинд Чин, Шери Ан, Енджи Лоу и Ришаат Саламат в предаването на Bloomberg от студиото в Хонконг “Asia Edge.”

 

Още по темата

Говорихте с Енджи за това, което става в САЩ и на други места, но нека започнем с Гърция. Отново някои хора твърдят, че е 50-50 дали ще напусне еврозоната. Но не и вие.Вие казват, че гръцкото напускане на еврозоната е добре обосновано.

Да, защото гърците си играят с нервите на останалите. Те знаят, че няма да бъдат помолени да излязат от еврото. Няма да ги накарат за го направят по геополитически причини. Съществува митът, че ако Гърция напусне еврото, тя ще падне в ръцете на Русия и Китай. И това ще бъде ужасно за НАТО, затова на всяка цена трябва да запазим Гърция.

Според мен те си играят с нервите на всички и трябва да се сложи край - което означава дефолт и да останат в еврото.

 

Защо не го направят веднага? Защо просто не кажат, че няма да платят? Алексис Ципрас обаче твърди, че имат достатъчно пари.

Защото гърците никога не са имали намерение да си платят дълговете. Още древните са казали "пазете се от гърците, дори да ви носят дарове". Така че аз съм силно критичен към цялата им игра. Виждате от поведението им - дори финансовият им министър не се облича както трябва когато говори с банкерите си. Дори не идва на вечеря с тях, когато го канят.

Ходят в Русия, Китай, сега при Америка - Ципрас. Това са детинщини за хора, които казват, че ще платят дълговете си.

 

Какво казвате, че трябва да се действа по-твърдо по въпроса ли? Май мнозина европейски министри се опитват да стигнат до някакво споразумение, но МВФ..

Защото ако МВФ си струваше да се откаже, всички останали страни също ще си кажат - ако се отказвате от Гърция, ще се откажете и от нас. Говорим за прецедент.

 

Но вие казвате, че накрая Гърция ще обяви дефолт..

Те вече са се насочили към дефолта, защото - и това е новото настроение: малцинството ще управлява мнозинството гърци, които дават 2% от европейския БВП. А вижте каква помощ получават.

 

Но каквото и да стане с Гърция, вие мислите, че Европа ще помогне? Оптимист сте..

Не за еврото. Никога не съм бил... Европейски акции - определено, да. Точно защото в Европа не се реформират, защото това е музей на благоденствието, те ще продължат да помпят пари в системата. Тези пари трябва да отидат някъде и ще отидат само към акциите.

 

Още по темата

Ами какво ще кажете за Япония? Защото май те са в подобна ситуация. Какви са тези неща за инфлацията? Защо някой си мисли, че инфлацията води към ръст? Май и вие мислите така?

Точно така. Изобщо не вярвам, че растежът и инфлацията имат нещо общо помежду си. Особено в епохата на глобализацията, на увеличаващата се технологична производителност, когато повече работни места постоянно се заменят. В случая особено на Япония, когато казват, че частното потребление се повишава и това би трябвало да подкрепя ръста - ако е така защо инвентарите растат?

 

Интересно - складовите наличности са повишени през първото тримесечие и това е предизвикало увеличение на БВП. Но това означава ли, че растежът във второто тримесечие ще бъде засегнат?

Точно така, за това става дума. Те очевидно произвеждат повече. Има свръхпредлагане на стоки. Излишъкът от пари означава, че грохотът на пазар ще продължи, не заради фундаментите, а защото както и в музея на благоденствието Европа, музеят Япония казва: имаме твърде много пари, какво да ги правим? Слагаме ги в акции.

Би трябвало да има структурни реформи. Но не вярвам, че японците ще ги направят. Ще направят това, което направи Китай преди 20г. Ще има имплозия под тежестта на вътрешния дълг. Вече както знаем увеличиха данъците върху потреблението. Ще увеличат ли паричните разходи - това е фискална политика - едва ли. Фискалната политика не работи при кейнсиянците, не работи във високо индустриализираните икономики, защото никой от нас няма да отиде да строи пътища или мостове. А Кейнс е това в общи линии.

 

Става дума и за забавена икономика. Това е идеята че ако създадете търсене на място, ще дойдат много хора, които търсят работа. В края на краищата всички имат нужда от две неща - храна и подслон.

Да, но компаниите имат нужда и от печалба. И ако не могат да реализират печалби като инвестират, те няма да инвестират. А това означава - вие сте права - че ще няма да се откриват нови работни места. Това е тревогата ми за Япония. Че при застаряващо общество ще имаме голямо изтичане.

Защото имаме една от тези шантави ситуации, в които - подобно на музея на благоденствието Европа, имаме огромен излишък от пари. Това по дефиниция, по силата на това, че става дума за излишък, трябва да отидат към някакви активи. Единствените активи, които са налице в Япония са акции.

 

Това повишение на данъците. Беше смешно, нали?

Ужасно!

Фискалната им политика е боклук.И затова МВФ казва, че трябва да действат монетарно и да си подредят фискалната къщичка.

fallback
fallback