Курсът евро-долар се понижава отново: Дейвид Зервос

25.05.2015 | 07:57
Курсът евро-долар се понижава отново: Дейвид Зервос

Дейвид Зервос, главен анализатор на Jefferies и Майк Риган от Bloomberg коментират факторите, движещи пазарите в търговията на 25 май 2015, вклюзително CPI данните, търговията евро-долар, Гърция в предаването “Market Makers”

Още по темата

"Средностатистическият европейски работник, който да кажем заработва по 30 евро на час, заделя една трета от заплатата си в своя пенсионен фонд. И този фонд купува гръцки облигации. И с тези постъпления в Гърция са финансирани доста проекти на Siemens, Carrefour и много други западно европейски компании.

Построени са летище, пътища, мостове - общо взето цялата гръцка инфраструктура е изградена от големите западни компании, които в крайна сметка са печелили от гръцката задлъжнялост. Сега гърците раполагат с доста полезни неща, които обаче са изградени на доста висока цена. Хубавите пътища, модерните летища и болници - всичко това е построено с пари назаем.

Но освен това, изграждането на тези проекти в Гърция е създавало работни места в Северна и Западна Европа. Проблемът е, че това е ставало на базата на един фалшив, създаден на практика от дългова пирамида, инфраструктурен бум.

Той продължи от 1999 до 2007 година. И сега политиците трябва да заявят ясно на европейските служители- вие заработвахте по 50 000 евро на година, от които 10-15 хиляди заделяхте за бъдещето. Е, оказва се, че те всъщност са 5 000, съжаляваме много, но ги загубихме.

Жалко е, но това би трябвало да се случи в Европа. В никакъв случай не е приятно, и затова европейските политици са ужасени от идеята  да разкрият какво се случва в действителност, защото са взимали погрешни решения. Даването на заеми на Гърция беше ужасно решение, поне според мен.