Пуерто Рико – американската Гърция?

Дали Пуерто Рико, територия на САЩ, не представлява американската Гърция заради увеличаващи се дългове.

22.05.2015 | 14:25 Редактор: Велко Каменов
Пуерто Рико – американската Гърция?

Гърция има сериозни проблеми.  Заглавията за финансовите проблеми на страната са на първите страници на вестниците от 2010 г. насам. Отвъд Атлантика обаче Пуерто Рико има проблеми с увеличаващи се дългове и свиваща се икономика. С кредитен рейтинг от ССС+ островът се е насочил към евентуален дефолт.

Пуерто Рико е територия на САЩ и хората започват да се питат дали това не е американската Гърция. Краткият отговор е не. Населението на Гърция е 11 милиона, а дълговете на страната са 360 милиарда долара. Гърция има сравнително голямо икономическо влияние. Населението на Пуерто Рико от друга страна е едва 3,5 милиона души, а дългът на територията е в размер на 73 милиарда долара, тоест Пуерто Рико е много по-малък играч в световната икономика от Гърция.

Това, което наистина има значение, е към кого е гръцкият дълг. Сред гръцките кредитори са други държави от еврозоната, включително Италия, Франция и Германия. Ако Гърция стигне до дефолт, това може да се отрази негативно на стабилността на държавите от еврозоната и да доведе до там, че страната да се откаже от еврото.

Кредиторите на Пуерто Рико от друга страна са най-вече хедж фондове и рискови кредитори. Ако Пуерто Рико изпадне в несъстоятелност, те ще загубят пари. Американското правителство обаче има много по-малко причини да се замеси във финансови отношения с Пуерто Рико, отколкото имат държавите от еврозоната с Гърция. Има малка вероятност Пуерто Рико да се откаже от долара, следователно и малко вероятност за американска помощ.