Hewlett-Packard с най-слабите резултати от години

Коментар на Кори Джонсън за телевизия Bloomberg от Сан Франциско

22.05.2015 | 13:32 Редактор: Георги Стоянов
Hewlett-Packard с най-слабите резултати от години

Да резултатите излизат. Може да ги сравните с прогнозите на анализаторите, аз бих искал, и се оказва, че анализаторите грешат.

Резултатите са малко по-лоши от прогнозираните, ако говорим за продажбите и малко по-добри по отношение на печалбата за акция.

Разбира се, те имат по-голям контрол върху резултата за печалбата за акция, защото той е свързан с начина, по който те отчитат разходите си, както и обратното изкупуване на акции.

Още по темата

Фундаментално обаче нека да поговорим, как бизнесът се справя. Продажбите са се свили със 7% на годишна база – това е най-сериозното забавяне за последните няколко години.

Маржа на оперативната печалба също се е свил с 110 базисни пункта или с 1,1%. Така че този показател сега е доста по-слаб.

Печалбата се е свила с 21% до 1 милиард долара от 1,3 милиарда преди година. Печалбата за акция също е по-ниска -  тя се е свила със 17% на годишна база.

Ако изключим нещата, на които те биха искали да необръщаме внимание, тоест да не обръщаме внимание на преструктурирането на компанията, което се случва и също така не обръщаме внимание и на  проблемите с опциите и валутните курсове, тогава бихме отчели, че оперативната печалба се е свила с едва 6%, а печалбата за акция с едва 1%.

Паричният поток от операции също се е свил изключително много – от 3 милиарда долара до 1,5 милиарда.

Искам да обърна внимание на този показател, за да разбера, откъде идва тази голяма разлика, защото тя е наистина чувствителна.

Също така си струва да отбележим, че тези парични потоци наистина могат да пострадат, когато компанията извършва преструктуриране.

Затова те предпочитат да не обръщаме внимание на тези данни. Истината обаче е, че когато харчат пари, за да съкратят служители, те плащат тези пари в кеш, така че това масивно преструктуриране, което се случва в Hewlett-Packard вече 12 години, може наистина да се отрази на паричните им потоци от операции, което е проблем за компания с такива дългове като Hewlett-Packard.