fallback

Рекордни глоби за Citigroup, J.P. Morgan, Barclays и RBS

Прокурор Лорета Линч за разкритията около манипулацията на валутните пазари

21.05.2015 | 14:51 Автор: Георги Стоянов

Още през 2007 валутни трейдъри от няколко мултинационални банки са сформирали група, която нарекли ‘Картелът’.

Вероятно е било удачно, че са избрали това име, защото то красноречиво описва наглото им и криминално поведение през следващите 5 години.

Почти всеки ден за повече от 5 години трейдърите от този картел са използвали частен електронен чат, за да манипулират курса между еврото и долара, използвайки кодиран език, за да прикриват заговорите си.

Още по темата

Те са действали като партньори, а не като конкуренти в опит да насочват валутния курс в посоки, изгодни за банките им, но и пагубни за много други.

Цените, които пазарът определя за тези валути, оказват влияние на практика на всеки сектор във всяка една икономика по света.

Техните действия са раздули печалбите на банките им, което е засегнало безброй потребители, инвеститори и институции по цял свят.

От пенсионни фондове до водещи корпорации, включително и клиентите на въпросните банки, които са заложили спестяванията си на пазара и са разчитали на конкурентен валутен курс.

Като резултат от нашето разследване 4 от най-големите банки по света се съгласиха да се признаят за виновни за това, че са нарушили антитръстовото законодателство.

Те са Citigroup, J.P. Morgan Chase & Co., Barclays Plc. и Royal Bank of Scotland Plc.

Тези 4 банки признаха ролята си в конспирацията и поеха ангажимент да променят корпоративната си култура, като започнат от най-високо ниво.

Те също така се съгласиха да платят глоби на обща стойност от над 2,5 милиарда долара – най-големите антитръстови глоби, някога договаряни от министерството на правосъдието.

Глобата, която само Citigroup ще плати, възлиза на 925 милиона долара и е най-голямата единична глоба някога налагана за нарушаване на закона Шърман.

Тези безпрецедентни глоби уместно отразяват шокиращата безочливост на тази конспирация, нейната систематичност и сериозните щети, които е причинила.

Пета банка, швейцарската UBS AG, се съгласи да се признае за виновна и да плати 203 милиона долара за това, че е нарушила споразумението, даващо й имунитет срещу преследване от декември 2012 и свързано с манипулацията на Лондонския междубанков лихвен процент – Libor - ключов лихвен процент, използван по цял свят.

Нарушаването на това споразумение, предпазващо банката от преследване, е следствие, отчасти, на подвеждащите практики на UBS по отношение на валутната търговия.

В нарушение на споразумението са и договорките на банката с други участници на валутния пазар, както и липсата на адекватни действия, за да бъде предотвратено всяко по нататъшно криминално поведение в съответствие с първоначалното споразумение, обхващащо граждански, криминални и регулативни въпроси.

С други думи UBS обеща да не извършва нови престъпления, но неудържа на думата си.

 

fallback
fallback