fallback

Трите най-добре представили се акции за 2015 г.

Акциите на фармацевтична компания скочиха с над 100% от началото на годината.

21.05.2015 | 13:01 Автор: Велко Каменов

Марк Бартън от Bloomberg представи в рубриката “Bart Chart” най-силно и най-слабо представилите се акции през 2015 г. За анализа си той използва индекса MSCI World, в който са включени 23 развити пазара и 1631 компании.

Единствената компания от развит пазар в света, чиито акции са поскъпнали с над 100% от началото на годината, е Pharmacyclics. Pharmacyclics е производител на лекарства, базиран в Калифорния. В началото на годината една акция на компанията се търгуваше на цена от 122,51 долара, а на 20 май 2015 г. затвори на цена от 258,72 цента. Зад невероятното поскъпване стои M&A сделка. През март фармацевтичният гигант AbbVie се пребори с конкуренцията на Johnson & Johnson и се споразумя да придобие Pharmacyclics за 21 милиарда долара, което оценява акция на компанията на 261,25 долара. Както се случва винаги след обявяването на подобни сделки, акциите на Pharmacyclics поскъпнаха веднага почти достигайки тази граница. AbbVie ще плати толкова висока цена, защото Pharmacyclics държи правата върху иновативно лекарство за борба с рака на кръвта. Става въпрос за Imbruvika - хапче, лесно за употреба, което струва по около 100 хиляди долара на година и позволява на пациентите, които го използват, да избегнат сериозните странични ефекти от химиотерапията и вече е одобрено за борба с 4 вида рак на кръвта.

Втората най-добре представяща се акция за годината е на компанията Altice – инвестиционното дружество, собственост на милиардера с френско-израелски произход Патрик Драхи. На 20 май 2015 г. той постигна споразумение да придобие Suddenlink – седмия най-голям кабелен оператор в САЩ.

Третата най-добре представяща се акция е на Netflix – най-голямата компания за видео стрийминг услуги в света. Акциите ѝ поскъпнаха с 82% от началото на годината, а тези на Altice - с 98%.

Най-слабо представящата се акция на компания от развитите пазари за годината е на базирания в Монреал производител на самолети Bombardier. На 15 януари, само за 1 ден, акциите на компанията се сринаха с 26% след като беше обявено, че се прекратява работата по самолета за частни полети Learjet 85, която и без това вече изоставаше с 1 година от срока.

Акциите на японската компания Sharp също поевтиняха с 38% през 2015 г. до момента.

 

fallback
fallback