UBS с глоба за манипулирането на Libor

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

20.05.2015 | 16:30 Редактор: Георги Стоянов
UBS с глоба за манипулирането на Libor

Днес е голям ден за редица банки. UBS, швейцарската банка току що обяви, че срещу нея няма да бъдат повдигнати криминални обвинения, нито пък банката ще бъде глобена от американското министерство на правосъдието във връзка с разследването за манипулация на валутните пазари.

Очакваме Citigroup, J.P. Morgan Chase, Barclays и Royal Bank of Scotland да се признаят за виновни и всяка от тях да плати около 1 милиард долара глоба заради обвиненията, че са манипулирали валутните пазари.

Още по темата

Това ни казват хора, запознати с разговорите по тези извън съдебни споразумения. UBS обаче току що обяви, че срещу нея няма да бъдат повдигани криминални обвинения и че тя няма да понесе глоба от американското министерство на правосъдието в точно това разследване.

Те имат условен имунитет срещу преследване във връзка с разследването, предоставен им от щатското министерство на правосъдието.

Министерството предстои да определи обаче глобата, която ще наложи на UBS за манипулирането на междубанковия лихвен процент Libor.

От UBS обаче казват, че това няма да повлияе на резултатите им за второто тримесечие на 2015. UBS трябва да се признае за виновна в историята с манипулирането на Libor.

Може би помните, че през последните няколко години редица банки бяха глобени за това, че са манипулирали Libor.

Доста скандали имаше около тази история, както и около валутните пазари. Така че UBS ще се признаят за виновни за манипулирането на  Libor и ще платят 203 милиона долара глоба.

Банката е заделила провизии за тази глоба. В същото време плащането към Федералния резерв ще бъде в размер на 342 милиона.

Това са серия глоби за това, че са били замесени в схемата за манипулирането на Libor.

Те обаче са имунизирани срещу преследване по отношение разследването за манипулация на валутните пазари.

Днес очакваме тази серия глоби, след като Citigroup, J.P. Morgan Chase, Barclays и RBS се признаят за виновни за манипулациите на валутните пазари.

Те ще платят по 1 милиард долара.