fallback

Гръцките банките - ахилесовата пета на Ципрас

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

18.05.2015 | 15:47 Автор: Георги Стоянов

Имали нов краен срок? Имам Deja Vu.

Ханс Никълс: През цялото време говорим за крайни срокове. Изглежда, че господин Ципрас казва, че ще направи едно последно усилие на таз среща в Рига в края на тази седмица.

Но ето и проблема Марк. Неговите партньори от ЕС, както и МВФ знаят, колко притеснено за кеш е гръцкото правителство.

Още по темата

Kathimerini – местен ежедневник съобщава, че Алексис Ципрас е написал писмо на мадам Лагард от МВФ, в което се съдържа информация за това, колко близо е била Гърция до фалита, когато направиха това плащане в размер на 750 милиона евро към Фонда в началото на месеца.

Те успяха да  направят това плащане отчасти като прибягнаха към извънредни фондове в МВФ.

Така че на практика те използваха фондове на МВФ, за да платя на МВФ. Не е ясно дали те ще могат да направят същото след седмица или месец.

Предстоят им някои големи плащания през юни. Спомнете си, на 5 юни те трябва да платят на МВФ около 300 милиона.

Разбира се, ще има няколко напрегнати срещи преди това. И ето проблема. Въпросът изглежда е, какъв всъщност е мандатът на гръцкото правителство?

Правителството на Ципрас го интерпретира по един начин. Ето последният цитат, който имаме от Атина.

В него те казват, че се надяват да бъде постигнато взаимно изгодно споразумение до петък.

Нашият мандат, който гърците ни предоставиха, е да постигнем споразумение, при което да останем в еврозоната без да се налагат тежки бюджетни икономии.

Този ключов въпрос, точно в какво се състои мандата на новото гръцко правителство, това ще определи дебата в Рига тази седмица.

Спомнете си една последна бележка – от тези 7,2 милиарда, които са останали по спасителната програма за страната – 3,6 милиарда се контролират от МВФ и Марк, МВФ изглежда е заел още по-твърда позиция, отколкото някои европейски правителства. Марк?

И Ханс, колко пространство за маневриране е останало на гръцките банки?

Ханс Никълс: Имаме страхотен репортаж от нашето бюро в Атина тази сутрин за това, какво ще се случи и какво пространство за маневриране имат гръцките банки с извънредната програма за ликвидна подкрепа.

Точно сега тези фондове възлизат на 80 милиарда евро – толкова могат да използват.

Според официален гръцки представител те разполагат с активи за обезпечение, чрез които тази сума може да достигне 95 милиарда и ако приемем, че гръцките банки получават около 2,5 милиарда всяка седмица, това ни дава около 7 или 8 седмици преди гръцките банки да изчерпят тези активи, с които си осигуряват достъп до тези спасителни фондове. 

Но ето и един ключов момент. Ако ЕЦБ реши да ограничи тези фондове, тогава тези потенциални 95 милиарда евро ще се свият до 88 милиарда и така този прозорец от 8 седмици ще се свие до около 4 седмици.

И за това тази среща в сряда във Франкфурт на членовете на ЕЦБ има дори още по-голямо значение, отколкото срещите през изминалите седмици.

fallback
fallback