fallback

Зеленчуците поевтиняват

Леко се увеличават цените на сиренето и каймата на едро

17.05.2015 | 16:06 Автор: Кремена Кръстева

Една положителна тенденция отчитаме през тази седмица – зеленчуците на едро поевтиняват. Това показва статистиката на Държавната комисия по стокови борси по стоковите борси и тържищата. Припомняме, че през април и особено около Великденските празници цените на плодовете и зеленчуците отчетоха повишение.

Дългоочакваното поевтиняване на сезонните зеленчуци вече е факт. Значителен спад в цената на зелената салата, отчитат от комисията. В края на април зелената салата се е продавала на едро при цена от почти лев и 10 стотинки за брой. В края на изминалата седмица обаче търговията на едро вече се извършва при цена от 47 стотинки. Оранжерийните домати са понижили цената си с около 7 на сто. Оранжерийните краставици се продават по борсите при цена от лев и 40 стотинки за килограм или с 15% по-евтино от края на миналата седмица.

Пресните картофи пък поевтиняват с почти 21% до цена от лев и 36 за килограм на едро. В същото време обаче поскъпват цитрусовите. Лимоните са поскъпнали с близо 11 процента. Леко се увеличават цените на сиренето и каймата на едро, посочват от комисията по стоковите борси.

 

fallback
fallback