2015 г. – годината на „нефлацията”?

Коментар на Стивън Джоунс, главен инвестиционен директор на Kames Capital.

15.05.2015 | 14:17 Редактор: Велко Каменов
2015 г. – годината на „нефлацията”?

Ниската инфлация във Великобритания доведе до раждането на нов термин – „нефлация”. Главният инвестиционен директор на британската инвестиционна компания Стивън Джоунс коментира пред Bloomberg очакванията си за ценовото равнище в страната и по света.

„Смятам, че през тази година ще станем свидетели на серия колебания в очакванията за инфлацията, около основния сценарий, който е липса на инфлация, или „нефлация”. В началото на годината несъмнено, преминахме през дефлационен шок. Номиналната доходност по държавните ценни книжа в световен мащаб, но най-вече в Европа, стигна до абсурдно ниски нива. 4-5 базисни пункта, или 0,05% по 10-годишни държавни ценни книжа. Над 50% от всички държавни облигации на пазара носеха негативна доходност”, припомни Джоунс.

„ Всичко това беше движено от падащата цена на петрола, страхът, че ЕЦБ не прави достатъчно, за да се опита да вдигне инфлацията с количествени улеснения и продължителния спад на цените на суровините. Негативните очаквания до голяма степен вече се обърнаха. Хората започват да мислят за ръст в инфлацията и за по-сериозна активност”, заяви Джоунс.

„ Смятам, че тези мнения също са малко крайни. И отново се връщаме към основния сценарий на липса на инфлация, или „нефлация”, която в съчетание с умерен растеж и продължаваща подкрепа от страна на централните банки, не представлява нещо лошо за пазарите на активи”, завърши с оптимизъм експертът.