fallback

Обещаващи нови терапии срещу рак

Коментар на Синтия Куунс за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

15.05.2015 | 13:39 Автор: Георги Стоянов

Лекарствата на Merck и Pfizer, стимулиращи имунната система да се справи с рака, са проработили срещу няколко вида тумори при първоначалните тестове. Това научаваме от доклад за борбата с рака, който беше публикуван току що. След новината акциите на някои от основните фармацевтични компании поскъпнаха. Синтия Куунс се присъединява към нас. Кажете ни, какви са основните моменти в този доклад, които предизвикаха това раздвижване на пазара?

Синтия Куунс: Миналата вечер данните бяха представени, седмица преди срещата на Американското общество за клинична онкология в края на месеца и това, което научихме беше, че серия имунни терапии дават резултат срещу голям брой различни видове тумори.

Още по темата

Рак на яйчниците, рак на белите дробове. Досега имаше данни, че терапиите работят само срещу един вид белодробен рак и срещу рак на кожата.

Сега обаче този списък значително се разширява. Говорим за най-различни видове рак, с които тези лекарства могат да се справят.

Къде компаниите имат най-голям успех – някой конкретен вид рак?

Синтия Куунс: За сега тестовете са в ранна фаза. Те имаха успех при лечението на меланома в напреднал стадий и сега усилията са съсредоточени върху лечението на белодробния рак, защото от него страдат толкова много пациенти.

Работят върху различни под видове, както и върху комбинациите, при които тези лекарства са най-ефективни – в комбинация или поотделно.

Така че се работи върху цяла палитра различни видове рак. Това са първоначални данни, които са много окуражаващи.

Те показват, че тези лекарства са безопасни и че сега изследванията могат да преминат към следващата фаза, която ще определи ефективността им при лечението на рак в различните му фази. Все пак процеса е в самото начало.

Следващата седмица има среща. Какви ще са темите?

Синтия Куунс: Основната тема ще е цената. Двете лекарства, които вече са на пазара, лечението с тях струва 150 хиляди долара на година.

Така че това, което сега трябва да се покаже, е не толкова дали тези лекарства работят, а дали са приложими по начин, така че застрахователните компании да могат да покрият сметките за голям брой пациенти, когато тези лекарства бъдат одобрени за лечението на различни видове рак.

Може ли да кажем, че това е следващото поколение лечения срещу рак? Терапии, които предизвикват имунен отговор в човешкото тяло, който се справя с рака?

Синтия Куунс: Да. Точно за това говорим. Това са новото поколение лекарства, които навлизат.

Сега изследванията трябва да покажат дали те са ефективни самостоятелно или в комбинация едно с друго.

Също така дали са напълно безопасни. Истинският въпрос обаче е дали резултатите са толкова убедителни, че наистина може да си позволим да платим за тези лечения и дали застрахователните компании ще покрият сметките, тъй като тези терапии са наистина скъпи.

 

fallback
fallback