Лекция на Марио Драги в централата на МВФ във Вашингтон

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на ценни книжа ще продължи.

15.05.2015 | 12:09 Редактор: Велко Каменов
Лекция на Марио Драги в централата на МВФ във Вашингтон

На 14 май 2015 г. президентът на ЕЦБ говори в централата на Международния валутен фонд във Вашингтон на лекция на тема „Централно банкиране”. Освен лекцията, Драги дискутира въпроси, засягащи централното банкиране с генералния директор на МВФ Кристин Лагард.

„Намирайки се в безпрецедентно сложна среда, ЕЦБ предприе серия неконвенционални мерки, за да предотврати настъпването на прекалено дълъг период на ниска инфлация и да изпълни задълженията си.  До момента тези мерки се доказват като ефективни противно на очакванията на много анализатори”, изтъкна Драги.

„ Въпреки че период, в който лихвените проценти са ниски, неизбежно ще доведе до някои местни отклонения при разпределението на ресурсите, това не означава, че ще постави под заплаха цялостната финансова стабилност. Структурните реформи, които увеличават доверието в икономическите перспективи и насърчават предприемачите да се възползват от изгодните финансови условия, налице на пазара в момента, ще направят политиката ни осезаемо по-влиятелна”, продължи президентът на Европейската централна банка.

„Макар че вече видяхме сериозен ефект от мерките ни върху  цените на активите и икономическото доверие, най-важното е да видим същия ефект и върху инвестициите, потреблението и инфлацията. За да постигнем тази цел, ще изпълним докрай програмата си за изкупуване на ценни книжа, както беше обявена. Във всеки случай ще продължим програмата докато не видим устойчивa корекция в движението на инфлацията. Само комбинация от политически мерки, които са взаимно допълващи се и последователни,ще позволи на мерките, които предприехме, да са максимално ефективни и да доведат до връщане на просперитета и стабилността в цялата еврозона”, обеща Драги.

„Прекратяването на програми, които увеличават ликвидността във финансовата система, трябва да бъде правено много внимателно, защото очакванията за ниска премия в цените на инструментите с по-дълъг матуритет са все по-дълбоки заради дължината на периода, в който ликвидността е била висока”, предупреди Драги по време на дискусията с Кристин Лагард.