PBOC към банките: не повишавайте лихвите по депозитите

Китайската централна банка понижи за трети път лихвите

15.05.2015 | 07:56
PBOC към банките: не повишавайте лихвите по депозитите

Китайската централна банка каза на кредиторите да се въздържат от ползване на възможността да повишат лихвите по депозитите, която официално съществува от 11 май 2015, казват хора, започнати с въпроса. Коментар от Хонконг на Стивън Енгъл, Bloomberg в предаването "First Up":

Още по темата

"Китайската централна банка предприе третото поредно понижение на лихвите за последните шест месеца. Мярката влезе в сила от понеделник и в общи линии има за цел да стимулира икономиката. Стремежът е да се понижи цената на кредитирането и в същото време да се даде възможност на банките да предложат атрактивни оферти на вложителите.

Да, от една страна основният лихвен процент се понижава, но от друга се увеличава депозитният таван. Това е максималната лихва по депозитите, която трезорите могат да предложат на вложителите. Очевидно банките се опитват да привлекат максимално количество депозити и през годините, докато този таван беше на ниско равнище, държавните банки бяха финансирани доста евтино. Сега по всичко личи, че реформите в сектора са доста амбициозни.

Последната информация обаче, споделена от източници, близки до Централната банка, е че институцията е инструктирала банките (или поне големите държавни трезори) да се въздържат от твърде силно повишение на лихвите по депозитите, защото пазарът е доста конкурентен. Наистина, това би засилило конкуренцията, но от друга страна ще окаже допълнителен натиск върху нетните лихвени маржове. И то сега, когато банките реализират най-слабите си финансови резултати за последното десетилетие, откакто се търгуват на капиталовия пазар".