fallback

J.P.Morgan: Свръхпредлагането ще задържи цената на петрола ниска

Коментар на Кери Крейг, анализатор на J.P.Morgan Asset Management за телевизия Bloomberg от Лондон

14.05.2015 | 17:32 Автор: Георги Стоянов

Кери, те всички го правят, 2014, който и да е анализатор, с който съм разговарял, те всички казваха, че ОПЕК се опитва да задържи пазарния си дял. Сега цената се възстанови до 60 долара за барел. И ние вече не говорим за това. Тази история все още ли важи и какво означава тя за петрола при цена от 60 долара?

Кери Крейг, анализатор на J.P.Morgan Asset Managemen:

Мисля, че историята все още важи. ОПЕК продължава да се опитва да разширява пазарния си дял.

Още по темата

Виждаме, че добива на шистов петрол вече не е толкова интензивен. В същото време обаче, фундаментално, продължаваме да имаме свръх предлагане в глобален мащаб.

Разбира се, ОПЕК и Международната агенция по енергетика повишават прогнозите си за търсенето през тази година.

Това обаче непроменя факта, че просто на пазара има твърде много петрол и това ще задържи цената на петрола ниска.

Също така компаниите имат проблем с недостига на място за съхранение на този петрол в САЩ. Нивата бяха много високи.

Те наистина се свиха леко през последните няколко седмици, но въпреки това миналата година количествата достигнаха 90 милиона барела и това е още една причина да заложим, че цената на петрола ще остане ниска и няма да тръгне нагоре.

Акциите на петролните компании. Каква е историята там. Гледам някои от най-добре представящите се акции в FTES100 на моя терминал точно сега. BG Group разбира се е номер 2. Знаем защо. Историята около консолидацията в сектора. Тя не се случи точно така, както много хора си представяха.

Кери Крейг: Чуваме подобни истории за много сектори – все повече се говори за сливания и придобивания, не само тук във Великобритания, но и в Канада и другаде и това е така, защото играчите следят останалите компании в енергийния сектор и си казват, тук има доста добри сделки, може да придобием дялове евтино.

Ако погледнете на сектора и индустрията като цяло, виждате, че съотношението цена към печалба е силно завишено, защото печалбите на тези компании сега са много ниски.

Имаме екип в САЩ, който анализира ситуацията и те казват, че почти 20% от акциите в енергийния сектор се търгуват под дългосрочната си средна стойност.

Независимо, какви ще са цените на петрол през следващите 5 – 10 години, мислите ли, че просто ще е по-евтино да отидете и да купите барел петрол наWallstreet, отколкото да отидете и да го добиете сами?

Кери Крейг: Предполагам, че това ще е така. Мисля, че ще отнеме дълго време преди търсенето и предлагането да се балансират.

И заради това цената на петрола няма да се възстанови. Възможно е в края на годината да достигне 70 долара за барел, но дотогава тя ще се свие отново.

Колко ще се свие?

Кери Крейг: Това е добър въпрос.

В момента американският лек суров петрол се търгува за 60 долара.

Кери Крейг: Не мисля, че цената ще падне до 40 долара за барел. Мисля, че ОПЕК донякъде печели войната и Саудитска Арабия и страните от Залива на практика успяват да накарат производителите на шистов петрол да намалят добива.

Но всеки път, когато петролът се възстанови до 60 – 65 долара за барел, това означава, че определени производители на шистов петрол могат отново да започнат добиват и съответно Саудитска Арабия се налага да реагира.

Предстои срещата на ОПЕК следващия месец. Какво ще се случи на тази среща?

Кери Крейг: Не мисля че ще има някаква промяна. Мисля, че единствената промяна, която ще забележим, е че някои от по-малките страни производителки като Венецуела, ще са доста нещастни, че цената на петрола остава толкова ниска.

Очевидно това се отразява на бюджетите им, както и на социалните им плащания. Но мисля, че историята в ОПЕК няма да се промени. Те ще потвърдят производствените си квоти.

Краят на юни, тогава е срещата, в такъв случай историята от втората половина на 2014 не се е променила и ОПЕК ще продължи да толерира или по-скоро трябва да кажем саудитците ще продължат да толерират тези цени?

Кери Крейг: Мисля, че докато не си върнат чувствителна част от изгубения пазарен дял, тази история ще продължи.

fallback
fallback