Гърция все още е на ръба

Коментар на Едмънд Шинг от BCS Asset Management и Рикардо Барбиери от Mizuho за телевизия Bloomberg от Лондон

14.05.2015 | 16:58 Редактор: Георги Стоянов
Гърция все още е на ръба

Някой сравни това вчера - мисля че беше моят колега Марк Гилбърт - с това да напишете чек, за да изчистите овърдрафта си. Това ли се случи във вторник?

Едмънд Шинг от BCS Asset Management: Предполагам, че това е точно така, но мисля, че трябва да се фокусираме върху голямата картина.

Още по темата

Каквото и да се случва, те са на ръба и трябва да постигнат споразумение. Те трябва да направят компромиси с неща, като реформата на трудовия пазар, която не са извършили.

Те трябва да ограничат бюджета си и вероятно Европейският съюз ще направи компромис и ще извърви половината път, но за това първо е необходима малко повече добра вола от страна на гръцкото правителство.

Рикардо, тази ситуация, начинът, по който гледаме на всичко това. Ок, те все още не са фалирали, но от друга страна това вече се е случило. Ако погледнете ситуацията. Плащането беше във вторник и те използваха своя дял в МВФ. Това не означава ли просто, че те нямат абсолютно никакви пари?

Рикардо Барбиери, главен икономист за Европа на Mizuho:

Доколкото разбирам, тези средства са дялове, които всяка страна получава от тези така наречени специални права на тираж.

И те използваха своя дял, за да направят плащането. Мисля, че те постъпиха така, защото все още имат някакви средства, но искат да могат да платят и заплатите и пенсиите този месец.

Но аз съм убеден, че следващият месец, когато трябва да платят още 1,2 милиарда под формата на SDR или специални права на тираж, не мисля, че те могат да направят това плащане.

Така че е очевидно. След това идва юли с плащанията към ЕЦБ. Няма начин те да успеят да ги покрият.

На практика говорим за няколко седмици, през които да бъде постигнато първично споразумение и да бъдат освободени средствата, от които гърците се нуждаят непосредствено.

След което трябва да преминем към истинския проблем, а именно третата спасителна програма.

И според мен европейците са склонни да направят определени отстъпки, това е ясно. И аз мисля, че те ще стигнат дори още по-далеч, а може би нетрябва.

Така че през следващите няколко седмици трябва да станем свидетели на един доста по-смислен завой в политиката на гръцкото правителство, след което ще могат да бъдат отпуснати тези първоначални средства и да стартират разговорите и за третата спасителна програма.

Искам само да обобщим нещата. Големият въпрос и той ще се окаже още по-наболял през следващите седмици и месеци е дали МВФ ще бъде част от евентуална трета спасителна програма, ако Гърция не се придържа към настоящата?

Едмънд Шинг: Мисля, че това ще е доста трудно. Те казват - ние вече понесохме по-голяма тежест, от колкото беше справедливо.

И те определено ще оставят инициативата на Европейския съюз и може да се включат в зависимост от това, на което ще се съгласи гръцкото правителство.

Мисля, че това е основният момент. Степента на реформи, компромисът на гръцкото правителство ще определи дали Международният валутен фонд ще направи завой и ще кажат добре, ще ви предоставим още малко средства за още известно време.