fallback

Мерки срещу укриването на данъци в Индия

Коментар на Сунанда Джаясейлан за телевизия Bloomberg от Бомбай

14.05.2015 | 16:30 Автор: Георги Стоянов

Кажи ни малко повече за този закон и за вероятността той да има желания ефект.

Сунанда Джаясейлан: Преди да коментирам, колко важен е този закон, искам да припомня, че това е победа за правителството, което се опитва да прокара и доста други реформи в парламента.

Сега една от тези реформи беше гласувана – това е законът за черните пари, който беше приоритет на правителството и премиера Нарендра Моди.

Още по темата

Горната камара на парламента гласува законопроекта вчера, след като той беше одобрен от долната камара миналата седмица и сега остава да бъде ратифициран от президента.

Защо това е толкова важно – най-малкото заради размера на сумите, които се предполага, че се намират в банкови сметки извън страната.

Официалните оценки за размера на тези суми са за между 466 милиарда и 1,4 трилиона долара.

Законът за черните пари предоставя кратък прозорец за хората с недекларирани доходи да изчистят сметките си.

Това се случва, докато правителството се опитва да подобри събираемостта на данъците, което би позволило тяхното понижаване. 

Финансовият министър каза, че детайлите за това, как тази инициатива ще проработи, ще бъдат уточнени по-късно.

Той обаче подчерта, че това не е амнистия, изтъквайки, че подобни амнистии в миналото са били атакувани в съда, тъй като дискриминират всички, които съвестно си плащат данъците си.

Правителството обаче казва, че те ще предложат отделен закон, който да реши проблема с черните пари на индийските пазари. Това обаче ще се случи на по-късен етап.  

 

fallback
fallback