fallback

Google и Правото да бъдеш забравен

Коментар на Емили Чанг за телевизия Bloomberg от Сан Франциско

14.05.2015 | 16:17 Автор: Георги Стоянов

Днес в Digital You ще поговорим за европейското право да бъдеш забравен, което е в сила вече една година.

Спомнете си, миналата година върховният съд на Европейския съюз обяви, че хората могат да поискат от интернет търсачките, включително Google, да премахнат линкове, които излизат, когато търсите техните имена. 

Още по темата

В повечето случаи обаче тези искания биват отказвани. По данни на Google, компанията е отказала близо 60% от над 250 хиляди направени заявки.

Например във Франция свещеник, осъден за престъпления свързани с детска порнография, е поискал от Google определени статии за него да бъдат премахнати и това искане е било отхвърлено, слава Богу.

В Белгия обаче човек, който е бил осъден за сериозно престъпление, но след това е обжалвал и присъдата му е бил отменена, е спечелил правото линковете с тази история да бъдат премахнати.

Тук обаче се сблъскваме с един още по-спорен момент. Изпълните директори на Google нееднократно заявиха, че те ще премахват единствено линкове от европейските версии на сайта, като Google.de, а не .com.

Европейските регулатори обаче не са съгласни с това и искат това право да важи в глобален мащаб. Предстои да видим дали ЕС ще предприеме тази стъпка.

 

fallback
fallback