До края на юни 2015 имало шанс за отваряне на ОП Региони в растеж

Такова уверение получила министър Лиляна Павлова от еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу

14.05.2015 | 10:04 Редактор: Мариета Иванова
До края на юни 2015 имало шанс за отваряне на ОП Региони в растеж

До края на месец юни 2015 било напълно възможно да бъде отворена новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.  Такова уверение получила министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на срещата си с еврокомисаря по регионалната политика  Корина Крецу, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. От своя страна, министър Павлова е посочила, че още през месец юни е възможно да бъдат отворени поканите за кандидатстване с конкретни проекти.

Министър Павлова е потърсила и подкрепа за исканите от България авансови плащания от фонд „Солидарност“, с които да стартират възстановителни дейности в районите, пострадали от снежните бедствия в началото на тази година.

България изпрати своята заявка през март на стойност 247 млн. лв. или близо 500 млн. лв., от които можем да очакваме около 12 млн. лв. От тези очаквани 12 млн. лв., България иска аванс от 1,2 млн. лв., посочват от МРРБ.

В рамките на срещата е била обсъдена и възможността новите програми  за периода 2014-2020 за трансгранично сътрудничество между България –Турция, България – Сърбия и България – Македония да получат финално одобрение в най-скоро време и конкретно до края на месец юни. Това ще даде възможност поканите за кандидатстване по проектите да стартират още през месец юли.