Банките в САЩ не могат да обслужват бизнеса с марихуана

Коментар на Кери Гайгър за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

13.05.2015 | 16:21 Редактор: Георги Стоянов
Банките в САЩ не могат да обслужват бизнеса с марихуана

Разкажи ни, значи хората печелят всичките тези пари и немогат да намерят банка, в която да ги вложат?

Кери Гайгър: Да, това е шантав история. От една страна марихуаната не е легализирана на федерално ниво, но е легална в 23 щата.

Имаме тази изключително бързо растяща индустрия. За момента възлиза на 3 милиарда долара годишно.

И тук говорим главно за кеш, който се генерира от легална търговия с марихуана.

Още по темата

Въпреки това този кеш не може да достигне банковата система, защото на банките, които се регулират на федерално ниво, както знаете, не им е разрешено да приемат тези пари.

И въпреки че има насоки от различни институции, като финансовото министерство и министерството на правосъдието, как да се постъпи в тази ситуация, банките не могат да го направят, докато не получат разрешение от федералните регулатори.

Това не се случва по тяхна вина. Банките отчаяно търсят нови парични потоци, така че не е ли отговорност на правителството да им бъде дадена зелена светлина?

Кери Гайгър: Абсолютно, на този етап федералните регулатори трябва да се съгласят на някакво изключение от правилата, което за момента обаче изглежда невъзможно или пък Конгресът трябва да се намеси и да промени закона.

Все още според федералния закон марихуаната е класифицирана като клас А наркотик като изключително опасен и ако купувате и продавате марихуана дори в щатите, където тя е легална, можете да бъдете преследвани от федералните власти.

Така че докато нямаме закон, който казва, че марихуаната е легална на федерално ниво или пък на банките официално да бъде разрешено да приемат тези пари, те наистина не могат да обслужват този бизнес.