Сенатът неподкрепи Обама за преговорите по търговските споразумения

Коментар на Питър Кук за телевизия Bloomberg от Вашингтон

13.05.2015 | 15:36 Редактор: Георги Стоянов
Сенатът неподкрепи Обама за преговорите по търговските споразумения

Питър Кук: Обама и сенатори републиканци, които подкрепят идеята президентът да получи правомощия за ускорено сключване на тези търговски споразумения, бяха спрени от сенатори демократи.

Така Обама не получи тези 60 гласа, от които имаше нужда. Наистина това беше само процедурно гласуване и то може да бъде проведено отново, но реалността е, че това е голям удар за президента, който наистина разчита на тези правомощия, за да придвижи тези мащабни търговски споразумения в Тихоокеанския регион и с Европа.

Още по темата

Това бяха ключовите приоритети за президента в икономически план. Той искаше да придвижи тези преговори до края на мандата си.

Сега това е под съмнение и за него ще е трудно да възстанови позициите си. И все пак той може да постигне това.

Има демократи, които подкрепят тази инициатива. Те обаче искат първо да заздравят позициите си в Сената и за това не подкрепиха тези промени днес

Те обаче биха могли да ги подкрепят в бъдеще. Но ще е много трудно. Републиканците казват, че това ще се отрази на плановете на президента в тази сфера, ако той неуспее да се справи със ситуацията.

Още по темата

Така че очакваме доста обвинения след това гласуване.

Ти каза, че това гласуване може да бъде проведено отново. Как ще променят законопроекта, ако той бъде внесен пак?

Питър Кук: Това, което демократите, дори тези, които подкрепиха президента, искат, е този законопроект да бъде обвързан с 3 други законопроекта, предвиждащи защита за американски работници, които могат да изгубят работата си, ако търговските споразумения бъдат подписани, както и мерки регулиращи проблеми с валутните курсове.

Тези идеи са спорни и затова не са част от пакета от закони, който беше гласуван сега. Така че все още има много трудности, докато този проблем намери своето решение.