САЩ може да подновят разследването срещу UBS

Коментар на Ивон Ман за телевизия Bloomberg от Хонконг

13.05.2015 | 15:17 Редактор: Георги Стоянов
САЩ може да подновят разследването срещу UBS

Това ще е прецедент за индустрията.

Ивон Ман: Наистина е така, особено на това ниво и в тези мащаби, защото те искат самите холдингови компании да се признаят за виновни и това показва, че властите приемат тези нарушения много сериозно.

Извънсъдебните споразумения бяха критикувани много остро през последните няколко години за това, че са твърде меки и че на банките им се е разминало много лесно.

Още по темата

Че на практика банките са се разминали със символични санкции. Така че сега виждаме, как САЩ затягат позицията си особено по отношение на тези случаи с манипулирането на междубанковите лихвени проценти

Ще повторя, те бяха критикувани, че реакцията им след финансовата криза като цяло е била твърде мека.

Така че това е, което се случва. Те повдигнаха и тези обвинения за валутни манипулации и UBS излезе първа и помогна на разследването.

За това те са защитени от анти тръстовоо разследване, но срещу тях все пак могат да бъдат повдигнати обвинения за измама. И това е последното развитие около случая с UBS.

Те също така имат и това двугодишно споразумение с американското министерство на правосъдието – ‘Ако се държите прилично две години, всичко ще е наред ’.

Сега обаче министерството на правосъдието отново е отворило случая и казва, не няма да уважи тези предпазващи от разследване споразумения, ако подозира, че банката  нарушава правилата отново.

При това те искат вината да бъде поета не от дъщерните компании, а от холдинговата компания майка.

Ивон Ман: Точно така и това в случая е най-важното, защото те са се захванали с най-високото ниво на бизнеса.

От наши източници научаваме, че останалите 4 големи банки – Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays и RBS вероятно ще се признаят за виновни за нарушения на анти тръстовото законодателство през следващите дни.

И високопоставен представител на щатското министерство на правосъдието казва, че те няма да се поколебаят да прекратят тези споразумения за отказ от разследване в замяна на съдействие от страна на банките.

Така че това е първата вълна сред големите банки, която определено няма да е последната.

Същевременно разследването за манипулирането на валутните пазари може би също върви към някаква развръзка.