Френската икономика се представя по-добре от очакваното

Коментар на Каролин Конан за телевизия Bloomberg от Париж

13.05.2015 | 15:00 Редактор: Георги Стоянов
Френската икономика се представя по-добре от очакваното

Каролин Конан: Да Ана, прогнозата за френската икономика се оказа по-оптимистична. Всъщност резултатите са по-добри от всичко, което сме виждали наскоро по отношение на френската икономика.

Ако сравним резултата с последните няколко тримесечия, това е най-бързият растеж от второто тримесечие на 2013.

Икономиката беше подкрепена, както ти спомена, от по-ниските цени на петрола, и  разбира се, политиката на Европейската централна банка, която стимулира потреблението във Франция.

Още по темата

И това е цялата история. Търсенето във Франция се е ускорило през първото тримесечие с 0,8% и за разлика от Германия вътрешното потребление допринася повече за икономиката от външната търговия.

Ето защо правителството дори може да понижи дефицита си по-бързо от очакваното до 3,8% от брутния вътрешен продукт на страната през тази година и под заложената цел от 3% през 2017, точно навреме за следващите президентски избори. 

Така че тук имаме лъч на надеждата за президента Оланд след три години на муден растеж във Франция.

Да наистина. Но заслугите за това ще бъдат ли отдадени на президента Каролин, или лаврите ще се паднат на ЕЦБ. До каква степен това е добра новина за френското правителство?

Каролин Конан: Разбира се, това е много добра новина за президента Оланд в краткосрочен план, но възстановяването ще е много трудно според един икономист от Barclays, с който разговаряхме.

Не трябва да се въодушевяваме прекалено много за тези данни, защото ако погледнем детайлите, виждаме, че инвестициите са все още слаби, както и външната търговия.

Износът леко нараства с 0,9%, но вносът също се е повишил с над 2%, а активността в строителния сектор все още пада макар и с по-бавни темпове, отколкото през изминалата година.

Както Европейският съюз, така и Международният валутен фонд прогнозират, че растежът във Франция ще надхвърли 1% през тази година.

Правителството обаче казва, е икономиката трябва да нарасне с 1,5%, за да може безработицата във Франция да започне да намалява.

Това е големият проблем на френската икономика – безработицата. Молбите за помощи за безработни нараснаха до рекордни нива през март – 3,5 милиона души.

Мишел Сапен, финансовият министър казва, че правителството трябва да продължи с реформите до края на мандата през 2017.