Британският паунд продължава да трупа печалби

Валутен коментар от Хонконг на Дейви Инглес от Bloomberg TV

12.05.2015 | 07:01
Британският паунд продължава да трупа печалби

Гърция отбеляза напредък в преговорите с кредиторите. Финансовият министър на страната успя да убеди своите колеги, че Атина е решена да спазва бюджетна дисциплина. Остава обаче да бъде подписано формално споразумение. А колкото до дълговото плащане към Международния валутен фонд, източници, близки до правителството, твърдят, че поръчката за трансфера на 750-те милиона евро вече е направена. С други думи страната успя да избегне опасността, поне засега.

 

Британският паунд продължава да трупа печалби. Валутата достигна най-високите си нива от началото на годината, повишавайки се до долар и 56 цента. След провеждането на парламентарните избори на Острова, фокусът на вниманието сега се премества върху Bank of England. Все повече се засилват спекулациите, че Централната банка вероятно ще сигнализира за предстоящо повишение на лихвите, след публикуването на данните за инфлацията, което ще стане утре. Така че пазарите ще следят внимателно статистиката и действията на институцията.

 

Още по темата

И докато паундът поскъпва, пътят на най-ниското съпротивление за новозеландския долар е надолу. Валутата отстъпи с 2% спрямо щатския долар и с процент и половина спрямо австралийския. Новозеландските пари остават под натиск, на фона на прогнозите, че централната банка на страната ще бъде принудена да предприеме понижение на лихвите още следващия месец. Причините за това са свиването на икономическата активност, рискът от дефлация и спадът в цените на млечните продукти.