fallback

Moody’s: Референдумът за ЕС е негативен за рейтинга на Великобритания

Коментар на Мари Дюрон, вицепрезидент на Moody’s за телевизия Bloomberg от Лондон

11.05.2015 | 17:35 Автор: Георги Стоянов

Първото нещо, което си помислих в петък - разбира се, анализът на Moody’s е много по-точен от моя - но това, което си помислих, беше, че едно правителство на консерваторите, които имат мнозинство - и тук ключовата дума е мнозинство - е позитивно за кредитния рейтинг на страната. Това ли е позицията на Moody’s?

Мари Дюрон, вицепрезидент на Moody’s: Има два основни въпроса - общите политики на новото правителство по отношение на данъците, разходите и фискалната консолидация като цяло и големият въпрос за членството на страната в ЕС.

Още по темата

Това, което искаме да подчертаем, е, че несигурността, която имахме преди изборите по отношение на темповете на фискалната консолидация, сега е изчистена, но че въпросът с членството на страната в ЕС излиза на преден план и това според нас може да повлияе на рейтинга.

Какви данни следите, които може да имат негативен ефект върху рейтинга на страната?

Мари Дюрон: Може би е малко рано да разглеждаме данни. За момента несигурността произтича от това, дали ще има референдум.

Той все още не е формално насрочен. Незнаем условията, при които ще бъде проведен, както и какво би означавал резултата и как бизнесите ще реагират на всичко това.

Но искам да подчертая, че излизането на страната от ЕС, а и дори самото провеждане на подобен референдум би увеличило несигурността за бизнесите по отношение на връзките на Великобритания с Европа

Всичко това може да има негативен ефекта върху растежа и фискалната консолидация.

Ако погледнем политическата палитра, тя е много трудна за разчитане, разбирам това, но ако се замислим за начина, по който са гласували британците, имаме ясен вот за консерваторите особено тук в Англия, което обикновено означава, че хората не искат промяна. Така че от една страна имаме този резултат, но от друга страна доста гласове бяха пуснати за Партията на независимостта. Как разчитате политическата палитра сега?

Мари Дюрон: Мисля, че между манифестите на партиите имаше много общи неща – например по отношение на основните политики.

Имаше много сходни идеи между партиите по отношение на разходите за жилищни програми, инфраструктурата, фискалната консолидация, както и посоката като цяло.

Така че според мен това е ключовият момент, който осигурява основата, на която да стъпи новото правителство.

След това имаме някои по-специфични политики, които ще засегнат някои сектори и компании по позитивен или по негативен начин.

Кажете ми за банките тогава. В петък банките приключиха сесията със силен ръст. За фондовия пазар като цяло новините бяха позитивни. След това обаче Moody’s обявиха, че това консервативно правителство може да повлияе негативно на банките.  Защо това е така?

Мари Дюрон: Това са промени, които вървят от доста време. Затягането на регулациите в банковия сектор по отношение на изискванията и особено банковия данък, които беше обявен през март.

Това ще се отрази на нетната печалба на банките. От манифеста на консерваторите разбираме, че те искат да увеличат конкуренцията в банковия сектор. И това също може да повлияе на печалбите им.

Означава ли това, че този анализ е валиден независимо, кой е спечелил изборите?

Мари Дюрон: Това са теми, по които всички партии имат общи политики. Други партии предлагаха данъците за банките да бъдат повишени дори още по драстично.

Така че определено откриваме някои негативни тенденции за банковия сектор.

В заключение, значи това правителство ще има по-слабо негативен ефект от по отношение на банките, така ли?

Мари Дюрон: Да, това е така, като се има предвид, че плановете за повишаване на данъците са по-умерени, отколкото при лейбъристите.

Мари Дюрон, благодаря ви много, че се присъединихте към нас. Мари Дюрон старши вицепрезидент на Moody’s Investor Service. Благодаря ви много.

 

fallback
fallback