fallback

Предлагат промени в Закона за висшето образование

Обвързват качеството на образованието с финансирането на университетите

11.05.2015 | 15:13 Автор: Кремена Кръстева

Университетите у нас ще бъдат разделени на изследователски и образователни. Това предвиждат промените в Закона за висшето образование, които представи министерството на образованието и науката.

Финансирането на  висшите училища ще се концентрира в специалностите, които се изискват от бизнеса и в тези, които са  дефицитни, но необходими. Занапред субсидирането на университетите ще бъде все по-силно обвързано с качеството на образованието.

До 2018 година 50 на сто от финансирането на университетите ще бъде обвързано с качеството на предлаганото от тях обучение, а през 2020 година- 60 на сто.

Изследователските университети ще са тези, в които обучението е съчетано и с развиване на научна дейност. А преподавателите, които развиват научна дейност, ще получават и повече пари.

Поправките  предвиждат премахването на ограничението пред висшите училища да обучават в платен прием само до 5% от капацитета на съответното професионално направление.

До 50% ще бъде намалено държавното финансиране за специалността икономика например. Като приоритетни ще бъде обявена инженерната специалност, а за защитени – редките филологии.

Независимо от проблемите в образованието, експертите все пак отчитат, че безработицата сред висшите е около 4-5 процента, но 50 процента от тях не работят по специалността си. 

 

fallback
fallback