fallback

Основните рискове за Азия според МВФ

Силният долар е сред основните рискове за азиатските икономики през 2015 г.

08.05.2015 | 14:32 Автор: Велко Каменов

МВФ прогнозира икономическият растеж на икономките от Азиатскотихоокеанския регион да се запази на ниво от 5,6% през 2015, съобщава Bloomberg. През 2016 г. растежът в региона ще се забави до 5,5%. Вътрешното потребление ще е двигателят на растежа, а по-евтиният петрол също ще помогне на икономиките от региона и ще потисне инфлацията. МВФ обърна специално внимание на Япония, прогнозирайки, че растежът в страната ще се възстанови до 1% след година на стагнация. Въпреки това излизането на японската икономика от капана на ниския растеж и дефлацията все още не е сигурно.

За целия регион съществуват рискове. На първо място е Китай. Чувствително по-слаб от очаквания растеж там ще се отрази негативно на останалите икономики в Азия, както и в света. Държави, чиито вериги на доставки са силно свързани с Китай и страни износителки на суровини ще пострадат.

Риск крие и устойчиво силният долар. Силният долар означава, че за китайските компании ще е по-трудно да обслужват дълговете си, особено ако са натрупали сериозни дългове в долари. Компаниите и домакинствата в Азия са с по-високо ниво на задлъжнялост. Регионът лесно може да бъде засегнат от паричните политики по света. Директорът на МВФ Кристин Лагард отправи предупреждение към страните в Азия да очакват сериозни изтичания на капитали, когато Федералният резерв вдигне лихвите.

Желанието на страните от Азия е увеличението да дойде по-бързо, защото неяснотата около времето и големината му предизвиква волатилност и несигурност на азиатските пазари.

 

fallback
fallback