fallback

Какво означава търговският баланс на Китай за икономиката на страната

Какви са мерките,които може да бъдат предприети

08.05.2015 | 10:50 Автор: Велко Каменов

Китайският търговски баланс за април 2015 г. достига 34,1 милиарда долара, съобщава Bloomberg. Износът на страната бележи ръст от 6,4% на годишна база, докато вносът се свива с 16,2%.

„Не може да се отреже, че данните, идващи от Китай са лоши. Този път Китайската нова година не може да бъде обвинявана. Китай обаче може да обвинява валутата си, която остава силна спрямо някои ключови за страната конкуренти в търговията, Япония и Европа. Китайският износ към САЩ се представя добре, но  износът към Европа и особено към Япония бележи спад. Проблемът е, че юанът е прекалено скъп”, поясни Енда Куран от Bloomberg.

„Китай не може да се включи във валутната война, защото страната цели юанът да се превърне в една от резервните валути на МВФ. Затова централната банка не може да си позволи да се намеси, за да отслаби юана. Другата пречка е, че ако китайската валута поевтинее, изтичанията на капитали от Китай ще се увеличат. Китайските власти са в трудна ситуация и ще трябва да използват други инструменти”, продължи Куран.

Според много икономисти скоро лихвите в страната може да бъдат свалени, като дори някои от тях смятат, че намалението може да е в размер на 50 базисни пункта. Възможно е и правителството да се намеси с по-активна фискална политика.

 

fallback
fallback