fallback

Гърция пак е на ръба: Караманис

Василис Караманис, Bloomberg News

07.05.2015 | 17:30

Коментар от Атина на Василис Караманис, Bloomberg News за продължаващите преговори на Гърция с кредиторите и за състоянието на гръцките банки на фона на задаващата се криза. Караманис разговаря с Джонатан Феро от студиото на Bloomberg в Лондон в предаването “On The Move.”

 

Май има напредък в преговорите. Да чакаме ли сделка след срещата на еврогрупата в понеделник?

Едва ли е възможна сделка. Някои признаци за единодушие по ключови въпроси, мисля, че това трябва да следим.

ЕЦБ вчера  каза, че ни оставят в неизвестност. Ще чакат пакета реформи от Гърция другата седмица. Или поне чернова на промените.

Май гръцкото правителство изоставя някои, ако не и всички позиции, които защитаваше. Този път очаквам сериозен пакет с реформи от Гърция.

 

Още по темата

Най-горещият въпрос е банковият сектор. Вие сте на място и знаете, че от 24ч. гръцките банки все повече биват ограничавани от търговията с валута. Кажете ни - колко е сериозно?

Става сериозно.

Прилича на май 2012. Тогава гръцките банки имаха проблеми с кредитните линии, до които бяха допускани от международните си партньори.

Тези преговори не стигнаха до успешен край.

Естествено е една гръцка банка да има проблеми в търговията с деривати, но не и проблеми да прави FX спот транзакции.

Това е друго. И показва колко предпазлива става системата за гръцки дефолт.

Системата за момента работи.

Гръцките банки могат да работят на FX пазара ден за ден. Но ако не постигнем сериозен напредък другата седмица, страхувам се, че големите корпорации няма да могат да се справят с нуждите си от големи валутни обеми през гръцката банкова система.

 

fallback
fallback