fallback

Петролното рали застина, производителите мислят за увеличение на производството

07.05.2015 | 10:42

Ралито на петрола застина след ръста от 40% за три месеца. Коментар на Райън Чилкот от Bloomberg в предаването “Countdown” с Манъс Крани, Анна Едуардс и Марк Бартън в Лондон.

Какво става с петрола?

Имаме различни мнения. Чухме министърът да говори за подема, който имахме. Но смятам, че вчера беше много интересно с цената на петрола. Ако ви интересува, сте следили в 10.30 уолстрийтско време, което е 3.30 лондонско време, данните на американските петролни запаси.

Те винаги излизат в  сряда. Изненадващото беше, че всеки очакваше САЩ да има повече петрол в резерв, но всъщност се оказа, че те са спаднали за пръв път от четири месеца.

Какво трябва да стане с цената, ако имаме по-малко предлагане на пазара?

По-малко предлагане означава, че цената би трябвало да се повиши.

Какво стана с цената?

Падна с 2,5% за следващите два часа.

И това вероятно показва, че този подем, който следим - зависи дали говорим за Брент или WTI, имаме драматична промяна в цената тази година.

 

Още по темата

Има много елементи - например доларът, който падна с 4% в последните месеци.. Докъде можем да стигнем и каква е ролята на производителите на шистов петрол?

Райън

По всяка вероятност производителите на шистов петрол са в основата на всичко това.

Помислете - от 10 месеца те намаляват разходите.

Като започна спадът на цената на петрола, всички говореха за 60 долара за барел. И за голямата разлика между цената на ОПЕК и американските производители на шистов петрол. И че това е краят на шистовите производители.

Но всъщност - вижте WTI, който е в долния 60-доларов сегмент в момента - нещата не са толкова зле.

Например главният изпълнителен директор на Occidental Petroleum, който вчера каза, че нещата не са така зле, както са очаквали.

Всъщност те ревизираха прогнозата си за ръст на производството. Смятаха, че ще имат 7% ръст на производството тази година, сега казват 14%. Доста други шистови производители говорят, че е време да започнат отново да произвеждат, защото има нова реалност.

Чухме идеята на Дениел Йорген, който е нещо като бащата на петролната индустрия и един от най-уважаваните хора, който следи пазара. Той каза, че възможността за L-образно възстановяване на цената на петрола, при която тя пада, а след това намира дъното - всъщност трябва да се възприема като W-образна.

Цената пада, после се връща нагоре. После шистовите производители в САЩ казват - я да започна пак да произвеждам на старите нива - и създават пресищане и цената пада отново. Така имаме пикове и спадове.

Директорът на Exxon, Рекс Тилерсън, който е в този бизнес от цяла вечност, а и оглавява най-голямата публично търгувана петролна компания, казва същото.

Казва - за петрола очаквайте много волатилност в бъдеще.

 

fallback
fallback