fallback

Ще постигне ли споразумение Гърция на 11 май

За Гърция предстоят сериозни плащания към МВФ и споразумение с кредиторите е жизненоважно за страната.

06.05.2015 | 10:24 Автор: Велко Каменов

Две големи плащания, които Гърция трябва да направи към Международния валутен фонд наближават, съобщава Bloomberg. Днес (6 май) към Фонда трябва да бъдат изплатени 200 милиона евро. Следващото плащане трябва да бъде направено за 12 май, когато Гърция трябва да изплати на МВФ 770 милиона евро.

Първият транш не буди сериозни притеснения, защото гръцкото правителство вече каза, че има достатъчно пари, за да го посрещне. Вторият, по-голям транш обаче е много важен. Причината е, че то идва само ден след срещата на Еврогрупата на 11 май и ако тогава не бъде постигнато споразумение между Гърция и кредиторите, финансовата ситуация на Гърция изглежда дори по-трудна.

Освен плащанията към МВФ Гърция трябва да покрива и месечните си разходи за заплати и пенсии. Много представители на Сириза признават, че ще може да се наложи да бъде направен избор и ако трябва да се избира между това да платят пенсиите и заплатите или да платят на МВФ, ще платят пенсиите и заплатите.

Немският финансов министър Волфганг Шойбле е скептичен, че на 11 май ще се стигне до споразумение. Народен представител от Гърция пък заяви, че кредиторите им поставят твърде много условия, които не могат да бъдат изпълнени едновременно.  МВФ изисква либерализация на пазара на труда и пенсионна реформа, докато Европейската комисия изисква от Гърция да постигне наложените фискалните цели.

Европейската комисия ревизира в посока надолу прогнозата си за гръцкия икономически растеж от 2,5% на 0,5%, което също не дава много поводи  за оптимизъм.

 

fallback
fallback