fallback

Лавров: Германското бизнес общество е обезпокоено от режима на санкции срещу Русия

Водещи компании от Германия заявяват желание да продължат работа с руските си партньори, коментира външният министър

06.05.2015 | 10:17 Автор: Мариета Иванова

Водещи германски компании, работещи в Русия, не крият притесненията си във връзка с наложената спирала на санкции от Европейския съюз и потвърждават готовността си да продължат да работят с руските си партньори. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник  Handelsblatt, предава ТАСС.  Руският външен министър отбелязва, че в продължение на десетилетия отношенията между Русия и Германия се „явяват важен фактор за европейската политика”.

„В последните години отношенията бяха наистина с многостранен характер, обхващайки на практика всички области на сътрудничество- от политика и икономика – до култура и наука,” е коментирал външният министър.

„Със съжаление отбелязваме, че Берлин използва като предлог вътрешната украинска криза  за съкращаване на основните двустранни механизми на взаимодействие, прекрати изпълнението на редица значими общи проекти и области на сътрудничество,” коментира Лавров. – „За първи път от много години е налице спад на стокооборота, по руски данни с 6.5% - до 70.1 млрд. долара”, коментира Лавров.

Той допълва, че отчетения спад увеличава интензивността на диалога в деловите средни на двете държави с цел запазване на атмосферата на доверие и взаимодействие, насърчаване на положителния дневен ред и създаване на основа за бъдещи отношения.

Лавров допълва, че се поддържа постоянен диалог с бизнес обществото в Германия, обсъждат се перспективи за съвместна работа, конкретни проекти и т.н.

Той също така подчертава, че „водещи представители на германски компании, работещи в Русия, не скриват притесненията си във връзка с насърчаваната спирала на санкции от ЕС и потвърждават готовността си да продължат работата с руските си партньори”.

 

fallback
fallback